https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 NACRT PROSTORNOG PLANA SRBIJE – NASTAVAK DEGRADIRANJA SANDŽAKA - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

NACRT PROSTORNOG PLANA SRBIJE – NASTAVAK DEGRADIRANJA SANDŽAKA

NACRT PROSTORNOG PLANA SRBIJE – NASTAVAK DEGRADIRANJA SANDŽAKA

U prostorijama Ogranka SDA Sandžaka u Novom Pazaru održana je press konferencija na temu Nacrta prostornog plana Republike Srbije. Zamjenik predsjednika odborničke grupe SDA Sandžaka i portparol ogranka Emir Ašćerić predstavio je primjedbe Stranke na Nacrt prostornog plana Republike Srbije od 2021. do 2035. godine, koje su uložene tokom Javnog uvida u Nacrt.

Ašćerić je predstavio značaj ovog dokumenta u planskom sistemu Srbije, ističući da se radi o najvišem planskom dokumentu Republike kojim se određuju pravci razvoja u narednih 15 godina.

„Prostorni plan Republike Srbije, kao krovni dokument prostornog planiranja, utvrđuje strateška opredeljenja u svim oblastima od značaja za razvoj države, od rudarstva do turizma. SDA Sandžaka – Ogranak Novi Pazar je razmatrala cijeli Nacrt i uočila niz nepravilnosti koje se odnose na neusklađenost ovog Nacrta sa postojećim zakonima, zatim i činjenica da se Prostorni plan izrađuje u trenutku Plan razvoja Republike još uvek nije donijet, pa se postavlja pitanje svrsishodnosti izrade Prostornog plana. Dalje, u nedostatku jasno postavljenih prioriteta razvoja, neprihvatljivo je zasnivanje Prostornog plana na podacima i dokumentima koji su istekli ili jednostavno – ne postoje.“, izjavio je Ašćerić.

Posebno su naglašene primjedbe koje se odnose na Novi Pazar kojeg, ovaj Prostorni plan vidi u četvrtu kategoriju urbanih područja, odnosno kao grad ispod 100.000 stanovnika i prema tome se i planira njegov dalji privredni rast i razvoj. Također, navedeno je i da ovaj Plan u narednih 15 godina ne predviđa ni ulaganje u infrastrukturu kada je u pitanju saobraćaj, tako da u tom periodu ne očekujemo izgradnju nekog novog magistralnog ili auto puta oko Novog Pazara, zatim izgradnju aerodroma, jer ga u Planu u okolini grada nema nigdje, kao ni izgradnju željezničke pruge. „Energetika je tek totalno zapostavljena u Novom Pazaru. Ne predviđa se izgradnja većih trafostanica, niti dalekovoda, što znači da u narednih 15 godina nećemo imati bolju električnu energiju od sadašnje.“, rečeno je na današnjoj press konferenciji.

Kao najveći problem u ovom Prostornom planu, SDA Sandžaka – Ogranak Novi Pazar, ističe regionalnu raspodjelu u Srbiji, po kojoj grad Novi Pazar spada u područje Raške i Rasinske oblasti, budući da se planira donošenje takvog regionalnog prostornog plana. „To znači da se na ovaj način Sandžak dijeli, da će opštine Sjenica, Prijepolje, Priboj i Nova Varoš biti obuhvaćene regionom Zlatiborske i Moravičke oblasti, što predstavlja nastavak degradiranja regiona Sandžaka, kao kulturne, historijske i prirodne cjeline, a samim tim i Novog Pazara kao centra te regije.“, istakao je Ašćerić, napominjući inicijativu odborničke grupe SDA Sandžaka za izradu Regionalnog prostornog plana Sandžaka u novopazarskom parlamentu.

„Ovaj prostorni plan je za nas itekako neprihvatljiv i predstavlja apsolutno sistemsko degradiranje Novog Pazara i Sandžaka u narednih 15 godina. Stoga, pozivamo sve građane, aktere društvenog i političkog života Sandžaka da dignu glas protiv donošenja ovakvih strateških pravaca djelovanja, podnesu primjedbe na ovaj Nacrt prostornog plana i ne dozvole dalje uništavanje naše budućnosti.“, zaključio je Emir Ašćerić.

Na press konferenciji je dodato da je odbornička grupa SDA Sandžaka, tražila od izvršne vlasti Grada Novog Pazara da dostavljanje izvještaja o tome šta su kao lokalna samouprava, u ime svih građana podnijeli kao komentare tokom Javnog uvida na Nacrt prostornog plana, te da je, skupštinska većina odbila da se o tome raspravlja na Skupštini i da još uvijek ne postoji nikakva informacija o tome od aktuelnih čelnika Grada.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP