Učitavanje sajta

Vijesti

20 godina se ništa nije promijenilo

20 godina se ništa nije promijenilo

Povodom obilježavanja 20 godina od otvaranja Kancelarije Savjeta Evropse u Beogradu, u ime jedine opozicione poslaničke grupe “Ujedinjena dolina-SDA Sandžaka” u Skupštini Srbije Enis Imamović obratio se na konferenciji pod nazivom “Promovisanje raznolikosti i ravnopravnosti u Srbiji”, te tom prilikom iznio vidjenje trenutnog stanja i odnosa u Srbiji prema drugima i drugačijima.

Imamović je najpre kazao da je danas prilika da postavimo i pitanje gdje smo danas, i to nakon više od 20 godina od demokratskih promjena u Srbiji.

“Otvaranje Kancelarije Savjeta Evrope 2001. godine u Srbiji smo vidjeli kao prvi i konkretan, odnosno ohrabrujući korak u pravcu evropskih integracija, ali nakon 20 godina ne vidimo da se išta promijenilo u državi”, naglasio je on i dodao da se stiče utisak kao da do smjene Miloševićevog režima, kako je poručio, nije uopšte ni došlo.

Sandžački poslanik je naveo da ne postoji vladavina prava i pravna sigurnost, da je u Srbiji sve manje ravnopravnosti, kao i da se borba pripadnika nacionalnih manjina za svoj bolji položaj naziva “borbom protiv srpskog naroda”.

“Kada Bošnjaci traže priznavanje genocida u Srebrenici i zabranu negiranja pravosnažnih presuda, onda se to pokušava predstaviti kao napad na čitav srpski narod”, istakao je Imamović.

Kako je podsjetio, Minority rights group je izdala izvještaj da su narodi kojima prijeti nestanak u Srbiji Bošnjaci, Hrvati i Romi, te da je to alarm ranog upozorenja.

Imamović je još podsjetio da zahtjevi koji dolaze iz Sandžaka o formiranju redakcije na Bosanskom jeziku odmah nailaze na osudu i direktno negiranje postojanja Bosanskog jezika i Bošnjačkog naroda.

“Čak je i Povjerenica za zaštitu ravnopravnost 2019. godine utvrdila da je došlo do dikriminacije Bošnjaka po ovom osnovu, ali bez ikakvog epiloga”, kazao je on i naveo da to najbolje govori o nedostatku mehanizama da se zaštite ustavna i zakonska prava.

Kako je rekao, nivo ostvarljivosti prava nacionalnih manjina u autonomnoj pokrajini Vojvodina je na visokom nivou, te je zapitao “zašto autonomni nivo organizacije nebi smo primjenili i na ostatak Srbije”.

Imamović je, na kraju svog izlaganja, poručio da SDA Sandžaka želi da se zajednički bori da od naše zemlje napravimo modernu, evropsku državu ravnopravnih građana i naroda koji u njoj žive.

Cilj današnje manifestacije bio je da se istaknu napori Srbije na promociji jednakosti i različitosti zasnovani na standardima Vijeća Evrope i podigne svijest o raznolikosti u Evropi među institucijama u Srbiji, civilnim društvom, kao i partnerima iz međunarodne zajednice.

IZVOR: SNEWS

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP