Učitavanje sajta

Vijesti

5. april – Dan mladih Sandžaka

5. april – Dan mladih Sandžaka

Asocijacija mladih SDA Sandžaka danas je simbolično obilježila Dan mladih Sandžaka i tom prilikom predala prijedlog odluke o proglašenju 5. aprila za Dan mladih, da se uvrsti na dnevni red Skupštine grada.

„Proglašnjem 5. aprila za Dan mladih, Novi Pazar dokazuje da njeguje te vrijednosti, da se njima ponosi te da je i danas privržen univerzalnim idealima kao što su sloboda, mir, pravda, tolerancija, ravnopravnost i demokratija, odnosno da je čvrsto okrenut ka sretnoj sadašnjosti i sigurnoj budućnosti.“, izjavili su predstavnici Asocijacije mladih SDA Sandžaka.

Podsjećamo da je 5. aprila 1991. godine Glavni odbor Stranke demokratske akcije Sandžaka donio odluku kojom su pozvani Bošnjaci i svi ostali građani, a naročito mladi Novog Pazara i Sandžaka, da se ne odazivaju na pozive na regrutaciju i mobilizaciju za bratoubilački rat protiv jugoslovenskih republika i naroda. Zahvaljujući tim odlukama, Sandžak je ostao jedina, izrazito multinacionalna, sredina u kojoj je očuvan mir i u kojoj nije bilo ratnih sukoba. Tada su mladi Novog Pazara i Sandžaka gotovo plebiscitarno su prihvatili tu odluku i bili jedna od rijetkih svijetlih tačaka tog vremena.

Asocijacija mladih SDA Sandžaka svake godine obilježava ovaj datum, počev od 2012. godine, kada je i ova omladinska organizacija donijela odluku o obilježavanju ovog datuma.

SDA Sandžaka čestita svim mladima Sandžaka ovaj Dan – kao simbol očuvanja mira, suživota i pobjede mladosti u Sandžaku.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP