Učitavanje sajta

Vijesti

OGRANAK SDA SANDŽAKA U NOVOM PAZARU POKREĆE INICIJATIVU ZA PRUŽANJE POMOĆI PRIVREDNICIMA

OGRANAK SDA SANDŽAKA U NOVOM PAZARU POKREĆE INICIJATIVU ZA PRUŽANJE POMOĆI PRIVREDNICIMA

Ogranak SDA Sandžaka u Novom Pazaru održao je danas press konferenciju u sjedištu Ogranka.

Predsjednik Ogranka u Novom Pazaru Ahmedin Škrijelj na temu prijedloga Odborničke grupe SDA Sandžaka Skupštini grada Novog Pazara o pokretanju inicijative i mjerama za pružanje pomoći privrednim subjektima u privatnom vlasništvu.

Press konferenciju prenosimo u cjelosti:

Od uvođenja vanrednog stanja 15. marta 2020. godine pa do danas sandžački i novopazarski privrednici konstantno se suočavaju sa raznim vrstama ograničenja u poslovanju koje im nameću organi javne vlasti što za posledicu ima drastično smanjenu privrednu i poslovnu aktivnost i proizvodi velike gubitke.

Trenutno stanje je takvo da su pazarski  privrednici prepušteni sami sebi.

Sistem ne štiti njihova prava i interese već im permanentno proizvodi probleme i gura ih u bankrot.

Zabranjuje im se rad a od njih se traži da redovno plaćaju razne vrste poreza, struju, vodu, komunalije, plate i doprinose radnicima i sve druge obaveze.

Ako se sve to uzme u obzir i ako se hitno ne preduzmu odgovarajuće mjere jedini mogući ishod biće bankrot privrede što će za posledicu imati da hiljade ljudi ostane bez posla.

Tom sistemskom siromašenju moramo se suprostaviti

Ogranak SDA Sandžaka za Novi Pazar i naš odbornički klub u Skupštini grada Novogg Pazara su stava da se interesi privrednika  moraju zaštiti i da se Grad Novi Pazar mora maksimlano založiti na tom planu.

Naš odbornički klub je juče podnio Skupštini grada na usvajanje prijedlog odluke o pokretanju inicijative i mjerama za pružanje pomoći privrednim subjektima u privatnom vlasništvu.

Mi tražimo da Skupština grada Novog Pazara zahtjeva od Vlade Srbije da se:

  1. privredni subjekti u privatnom vlasništvu oslobde plaćanja doprinosa zaposlenima za obavezno socijalno osiguranje u periodu od 1. aprila 2021. godine do 30. septembra 2021. godine;
  2. doprinosi za obavezno socijalno osiguranje za zaposlene u privrednim subjektima u privatnom vlasništvu, u periodu od 1. aprila 2021. godine do 30. septembra 2021. godine, izmire iz budžeta Republike Srbije;
  3. privrednim subjektima u privatnom vlasništvu umanje obaveze za plaćanje električne energije za 50% u periodu od 1. aprila 2021. godine do 30. septembra 2021. godine.

Našim prijedlogom je predviđeno takođe i da Grad Novi Pazar:

  1. privrednim subjektima u privatnom vlasništvu na teritoriji grada Novog Pazara umanji obaveze za plaćanje poreza na imovinu za 50% u periodu od 1. aprila 2021. godine do 30. septembra 2021. godine;
  2. privrednim subjektima u privatnom vlasništvu umanji obaveze za plaćanje vode, grijanja i komunalija za 50 % u periodu od 1. aprila 2021. godine do 30. septembra 2021. godine;
  3. privrednim subjektima u privatnom vlasništvu umanji obaveze za korištenje javnih površina za 50 % u periodu od 1. aprila 2021. godine do 30. septembra 2021. godine.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP