https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Portreti najistaknutijih intelektualaca Kosova i Sandžaka u Mitrovici - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Portreti najistaknutijih intelektualaca Kosova i Sandžaka u Mitrovici

Portreti najistaknutijih intelektualaca Kosova i Sandžaka u Mitrovici

U prisustvu predsjednice Republike Kosovo gospođe Vjose Osmani promovisan je projekat uređenja centra Mitrovice sa portretima 27 najistaknutijim intelektualcima u historiji Mitrovice.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je ovom prilikom istakla da je došla da svojim prisutstvom podrži koncept-ideju, koja bi trebalo da se prenese na mlađe generacije, kako bi se ojačala uloga intelektualaca u kosovskom društvu.

“S obzirom na ulogu i doprinos ovih intelektualaca, čije fotografije danas krase ovaj trg, želimo da se buduće generacije obrazuju sa patriotizmom ovih ličnosti. Tako da danas odajemo počast i sjećamo se čitavih generacija koje su uticale na jačanje i oblikovanje nacionalnih i patriotskih ideja u vrijeme kada je svaka riječ značila da ugrožavaju svoj život i život svoje porodice. Posebno mi je drago što se ovde danas promovišu i žene, što pokazuje da je jednakost neophodna i u obrazovanju i bilo gdje drugo, kako bismo mogli da napredujemo kao društvo”, rekla je Osmani.

Predsjednik Ugljani je izrazio posebnu zahvalnost prof. dr. Nedžmetinu Spahiu i zamjeniku gradonačelnika Mitrovice Faruk Mujka na realizaciji ovog projekta.

„Među ovim ličnostima 7 je intelektualaca koji su iz Sandžaka:

- Ajdin Draga koji je predstavljao Mitrovicu, Tutin i Novi Pazar na proglašenju nezavisnosti Albanije u Vlori 1912. godine,

- njegov brat Nedzib Draga osnivač Džemijeta, stranke koja je osnovan na današnji dan prije 101 godinu, inače školski drug Mustafe Kemal Ataturka,

- njihov brat Ferat Draga takodje intelektualac,

- tu je Derviš Mitrovica rođen u Novom Pazaru, akademski obrazovan i gradonačelnik Mitrovice u periodu 1915.-1918. godine,

- njegov sin dr. Dželal Mitrovica doktor pravnih nauka,

- pisac Hivzi Sulejmani iz Tutina koji sa Esadom Mekulijem, takodjer iz Sandžaka, i Ademom Demaćijem spada u tri najveća piscana Kosovu.

I na kraju posebno zadovoljstvo je što se ovde nalazi portret Aćif efendije Hadžiahmetovića kojeg mi smatramo najvećim nacionalnim herojem Sandžaka“ – istakao je Ugljanin.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP