https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 EU mora biti organizator dijaloga o izbornim uslovima (Video) - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

EU mora biti organizator dijaloga o izbornim uslovima (Video)

EU mora biti organizator dijaloga o izbornim uslovima (Video)

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović upitao je danas predsjednika Skupštine Srbije kada će se tačno biti nastavljen dijalog o izbornim uslovima jer je nastavak bio najavljen posle izbora.

"To je bio razlog što smo učestvovali na ovim nefer izborima. Zašto dijalog nije nastavljen? Umesto toga imamo najavu novih izbora, dakle dve godine manje da probamo da se dogovorimo i implementiramo dogovoreno. Vi trošite vreme kako bi ovaj nedemokratski sistem doveli do izborne godine, a onda ćete koristiti izgovor da se ne mogu menjati zakoni u izbornoj godini", rekao je Imamović.

Imamović je naglasio da će SDA Sandžaka pozvati Evropsku uniju da ne otvara nijedno novo poglavlje u pregovorima o priključenju Srbije sve dok se ne stvore uslovi za fer i demokratske izbore.

„Evropska unija mora biti organizator i ona mora vršiti monitoring i biti garant da će se dogovoreno sprovoditi i SDA Sandžaka nema ništa protiv da se razgovor vodi u zgradi parlamenta, ali ovakav sastav parlamenta ne može biti organizator skupa, već strana u dijalogu.“ – istakao je Imamović

„Umjesto toga mi imamo najavu novih izbora, što znači da imamo dvije godine manje vremena od planiranog da probamo da se dogovorimo, donesemo i implementiramo dogovorene mehanizme.

Očigledno je da vi ovdje trošite vrijeme kako bi ovakav nedemokratski sistem doveli do izborne godine i onda opet koristili izgovor kao pred prošle izbore – kako navodno u izbornoj godini nema vremena da se mijenjaju sistemski zakoni.“

Imamović je istakao da je na promeni izbornog sistema ne može raditi ako izbori budu za godinu i po dana, naročito što je SDA Sandžaka predlagala više izbornih jedinica.¸

„Mi smo predlagali čitav jedan set mehanizama, među kojima da se Srbija podijeli u više izbornih jedinica, da Sandžak svakako bude jedna izborna jedinica iz koje će se birati najmanje 20 narodnih poslanika u Skupštini Srbije.

Da se kao preduslov za to usvoji platforma o specijalnom statusu za Sandžak koju smo poslali svim institucijama u Srbiji i svijetu, kako bi se svim građanima Sandžaka, ali i čitave zemlje omogućio minimum uslova za slobodne, fer i demokratske izbore, a Bošnjacima stabilan mehanizam za politički, pa i biološki opstanak na ovim prostorima.“ – zaključio je Imamović.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP