https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 „PROCES SANDŽAK“ NA AJB DOC FILM FESTIVAL - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

„PROCES SANDŽAK“ NA AJB DOC FILM FESTIVAL

„PROCES SANDŽAK“ NA AJB DOC FILM FESTIVAL

Film „Proces Sandžak“ autora Aleksandra Reljića govori o montiranom sudskom / političkom procesu u Sandžaku protiv bošnjačkih političkih čelnika i aktivista Stranke demokratske akcije (SDA) u regiji Sandžaka tokom rata '90-ih u Bosni i Hercegovini.    

AJB DOC Film Festival je međunarodni festival dokumentarnog filma koji se održava treći put u Sarajevu od 11. do 15. septembra 2020.

Festival po treći put organizuje televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Instituteom. Cilj AJB DOC Film Festivala je afirmisati autore i dokumentarne filmove koji se bave društvenim fenomenima, stavljajući u fokus univerzalne ljudske vrijednosti: hrabrost, istinu, pravednost, toleranciju i kosmopolitizam.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini zabilježeni su mnogi slučajevi zločina protiv sandžačkih Bošnjaka, državljana FRJ-a, uključujući policijsku torturu nad više od 15.000 ljudi. Tokom 1993. i 1994. godine u Srbiji i Crnoj Gori uporedo je vođen montiran sudski / politički proces protiv članova SDA Sandžaka. Optuženi (25 u Srbiji i 21 u Crnoj Gori) prisiljeni su priznati da su pripremali "oružanu pobunu s ciljem uspostavljanja države Sandžak".

Osuđeni su na nekoliko godina zatvora. Nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, osuđeni u Crnoj Gori primili su pomilovanje. Sudski proces u Srbiji trajao je 20 godina, sve dok nije nastupila zastara. Koliko je proces bio bizaran potvrđuje činjenica da je jedna slijepa osoba osuđena zbog navodnog pripremanja snajperskih napada. Osuđeni se i dalje bore za pravdu, ali je javnost slijepa i gluha na njihove pozive.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP