https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 27 godina neriješenog zločina u Štrpcima - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

27 godina neriješenog zločina u Štrpcima

27 godina neriješenog zločina u Štrpcima

Danas se navršava 27 godina od otmice u Štrpcima, kada je iz voza 671 koji se kretao na relaciji Beograd-Bar oteto i mučki ubijeno 18 Bošnjaka i 1 Hrvat.

Ovaj zločin, kao i zločine u Sjeverinu i Kukurovićima, koji ni do danas nisu rasvijetljeni niti kažnjeni njegovi počinioci, su izvršeni od strane sprskih oružanih snaga. Također, možemo konstatovati da pored toga što nisu rasvijetljeni i kažnjeni počinioci ovih zločina, nikada nije ni pokrenut postupak protiv onih koji su po službenoj dužnosti bili odgovorni da spriječe i kazne ovaj zločin.

I nakon 27 godina imamo situaciju u kojoj predstavnici najviših državnih organa Srbije i danas negiraju zločin genocida nad Bošnjacima, veličaju ratne zločince i opravdavaju izvršene zločine nad Bošnjacima.

SDA Sandžaka kao bošnjačka parlamentarna stranka zahtjeva da se, pored kažnjavanja zločinaca, porodicama žrtava dodijeli status civilnih žrtava rata i status raseljenih lica.

Također, neophodna je hitna i neodložna lustracija kako bi se iz srpskih snaga bezbjednosti odstranili i kaznili odogovorni za ovaj i druge zločine nad Bošnjacima.

Tagovi:
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP