Učitavanje sajta

Vijesti

Velikosrpska politika objektivna opasnost za Sandžak

Velikosrpska politika objektivna opasnost za Sandžak

Ove godine, 11. jula, se navršava 25 godina od genocida u Srebrenici koji je bio vrh genocidnog talasa i politike koju je kreirala velikosrpska ideologija prema bošnjačkom narodu posebno na prostorima Bosne i Hercegovine i Sandžaka.

Dan sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, ove godine dočekujemo u okolnostima izazvanim proglašenom pandemijom virusa COVID-19, za koji još uvjek nije utvrđen procenat u ukupnoj stopi mortaliteta građana.

Početkom jula 1995. godine, u Srebrenici, za 5 dana velikosrpska ideologija je usmrtila 8372 Bošnjaka, samo zato što su druge nacije, kulture i vjere. 

U presudama Međunarodnog suda pravde i Tribunala u Hagu utvrđeno je da su genocid nad Bošnjacima u Srebrenici izvršile srpske oružane snage i utvrđena pojedinačna komandna odgovornost za planiranje i izvršenje tog udruženog zločinačkog poduhvata.

Tim presudama Republika Srbija je proglašena krivom po Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Nedostatak brze i efikasne pravde kažnjavanjem zločinaca doveo je do toga da se danas sve češće i jasnije mogu čuti najave novih genocidnih prijetnji.

Sve to potvrdjuje činjenicu da svaki zločin koji se adekvatno ne kazni biće ponovljen.

SDA Sandžaka će i u novom sazivu Parlamenta Srbije ponoviti prijedlog za usvajanje Rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici.

Rezolucija predviđa i uvrštavanje lekcija u obrazovnom sistemu Srbije o tome da se interesi jednog naroda i jedne države ne mogu ostvarivati činjenjem genocida i drugih ratnih zločina na štetu drugog naroda i države.

Usvajanjem Rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici skida se teret odgovornosti sa ledja budućih generacija srpskog naroda za genocid i druge ratne zločine koji su nad Bošnjacima počinjeni u njihovo ime.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP