https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Osnovni cilj je autonomija Sandžaka i rješavanje statusa naroda Bošnjacima - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Osnovni cilj je autonomija Sandžaka i rješavanje statusa naroda Bošnjacima

Osnovni cilj je autonomija Sandžaka i rješavanje statusa naroda Bošnjacima

Predsjednik SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin bio je gost emisije Upitnik. Transkript odgovora i video emisije:

  • Decentralizacija Srbije, borba za pokrajinu Sandžak;
  1. Da li je to predizborna retorika ili je realnost moguća?

Dr. Ugljanin:

Od osnivanja SDA Sandžaka, mi smo u ime stranke ugradili ime Sandžak. Autonomija Sandžak je jedan od osnovnih naših ciljeva i rješavanje statusa naroda Bošnjacima u Srbiji, jer smo mi u bivšoj našoj velikoj zajedničkoj državi bili narod, jednom stečeno pravo naroda se ne može više nikom ukinut i tražimo da se u Srbiji vrati pravo Bošnjacima da budu narod i time se stvore preduslovi za ekonomski razvoj Sandžaka i za ravnopravnost svih građana i svih naroda koji žive u Sandžaku.  

  1. Šta to znači da Sandžak bude pokrajina, koje ingerencije da ima i da li je sledeći korak Republika Sandžak?

Dr. Ugljanin:

Osnovni cilj je da se obezbijedi ljudima perspektiva za život. Specijalni status Sandžaka kao vid autonomije koji mi zastupamo predstavlja političku teritorijalnu cjelinu ravnopravnih građana i naroda. Specijalni status Sandžaka predviđa da ima zakonodavno tijelo skupštinu, guvernera, vladu, policiju pod njihovom kontrolom i sve ono što čini jednu modernu evropsku regiju.

  1. Šta su izborne poruke, obećanja, predizborna retorika, a šta je realnost? Vi ste u dva/tri mandata bili ministar u Vladi, i primetno je da u tim periodima vi niste imali zapaljivih izjava vezanih za Sandžak, pozivanje na autonomiju. Sada kažete da će se Bošnjaci na predstojećim izborima opredjeljivati za Sandžak ili za Veliku Srbiju. Odkud takva poruka, ko ovdje želi još da ostvari koncept Velike Srbije?

Dr. Ugljanin:

Koncept Velike Srbije kao jedne psihopatološke tvorevine je zvanična politika SNS od kada su oni na vlasti.

  1. Po čemu vi to vidite, po čemu, koja Velika Srbija molim vas, gdje su njene granice?

Dr. Ugljanin:

Ja vam govorim, čuo sam moje kolege ovdje u studiju kako govore o autonomiji, o Srbiji sa srpskog aspekta. Bošnjaci su narod nad kojim je izvršen genocid u Srebrenici i teški zločini u Sjeverinu, Štrpcima, Kukurovićima, ja vam govorim o rezultatima, mi sada imamo organizovani državni teror od 90.te do 2000.te  koji do danas traje i niko nikad nije odgovarao za to.

  1. Pa što ste bili ministar u tri vlade vi, ako teror do danas traje?

Dr.Ugljanin:

Vi govorite kao što govore srpske obavještajne službe ili kao što bi rekli, srpska DB.

Vi niste pratili medije, govorio sam i davao intervjue za mnoge televizije, za TANJUG i na sajtu moje stranke potražite i vidjet ćete Sporazum koji sam potpisao sa Vučićem i sa Dačićem i šta je sve zapisano, svi elementi autonomije.

Tvrdim, kao čovjek cija je stranka 30 godina parlamentarna stranka u Srbiji, da je autonomija Sandžaka odnosno specijalni status kako mi definišemo to i rješenje statusa Bošnjaka kao naroda minimum za biološki opstanak  i političku egzistenciju Bošnjaka u tom dijelu zemlje.

  1. Da, ali gospodine Ugljanin kada vi kažete da „status Sandžaka nije riješen, zadovoljni ste što ćete pobijediti tu neman fašističku tvorevinu državu Srbiju“ da li su takve izjave opasne? Zašto je Srbija fašistička država?

Dr. Ugljanin:

Pazite, fašistička tvorevina tzv. srpska država Srbija u kojoj vladaju paralelne strukture vlasti ponavljam, paralelne strukture vlasti, molim vas, nas zanima država Srbija u kojoj će biti svi ljudi ravnopravni, decentralizovana u kojoj će Sandžak imati svoj regionalni status a Bošnjacima da se vrati status naroda.

Vas, kao novinara pitam, je li normalno da u Novom Pazaru, u Sandžaku uopšte gdje živi 82 % Bošnjaka načelnika policije dovode iz Beograda, iz Kraljeva, iz Kragujevca, isto tako i tužioca, policiju... molim Vas Ustav države garantuje a mi ne možemo da ostvarimo ta svoja prava. 

*Zoran Živković:

Ajmo da se prvo dogovorimo nešto i da kažemo gledaocima da ova tema, pitanje Sandžaka kojim se bavimo pola sata uopšte nije bila u temama za ovu emisiju.

Ovo je sad ideja da se mi posvađamo ovdje, gdje je vlast koja je teroristička, koja je užasna, koja (neću reći da je fašistička, eto onako neću reći, dobre sam volje) ali da sad celu emisiju potrošimo na to da se sad mi svađamo oko Sandžaka to je potpuno besmisleno.

  1. Ekonomija zemlje, ako budete u poziciji, šta je ekonomski posao broj jedan i da li računate na evropske investicije?

Dr. Ugljanin:

Prvenstveno, da biste me vi bolje razumjeli a i moje kolege ovdje reći ću, mi ovdje imamo dvije grupe ljudi, prvo imamo tri predstavnika državotvornih srpskih stranaka, ozbiljne ljude koji globalno misle o čitavoj Srbiji, ja sam predstavnik male regionalne stranke, bošnjačke nacionalne stranke upisane u registar nacionalnih stranaka kojeg zanima opstanak Sandžaka kao regije odnosno poboljšanje života u Sandžaku i rješavanje statusa Bošnjaka kao naroda da bi se obezbijedio biološki opstanak Bošnjaka u ovoj zemlji, zbog čega vam to kažem – zato što Minority Rights Group International (MRG) već od 2014.godine do danas u svim svojim izvještajima kaže: „u Srbiji su narodi pod prijetnjom Bošnjaci, Albanci, Romi i Hrvati“ to oni kađu, a ja to osjećam, vi ne želite da čujete i ne treba da zamaram ovu emisiju sa tim stvarima i time ću prekinuti. Osnovno načelo Ustava Srbije je da državni suverenitet je na  građaninu, ako su građani zadovoljni država će biti suverena, ni vojska, ni policija ni državna bezbjednost  ne čuvaju suverenitet već slobodni i zadovoljni građani. Mi imamo Bošnjake koji su pred nestankom, preživjeli su genocid molim vas, Užički korpus je iz topova granatirao Kukuroviće, bošnjačko selo u Priboju i niko nije odgovarao za to, general Užičkog korpusa Grujica Davidović napao je 99.godine i predsjednike opština Sjenice i Tutina, na radnom mjestu je tukao ljude, nemojte molim vas.

  1. Da li su teme iz prošlosti važne za bolji život Bošnjaka? Vi ste gospodine Ugljanin bili ministar zadužen za oblast nedovoljno razvijenih područja, šta ste uradili?

Dr. Ugljanin:

Da, uradio sam ono što niko nikad nije uradio za ta mjesta, uzmite evidenciju pa ćete vidjeti i danas se kaže sa 0.047 % budžeta Republike Srbije Ugljanin je napravio čuda u 53 nerazvijene opštine.

  1. I šta biste sada uradili kada biste došli u poziciju da budete neki ministar?

Dr. Ugljanin:

Prvo, izvršio bih promjene decentralizacije Srbije, u Vojvodini ima 20.tak manjina one ostvaruju 90% više prava koje im pripadaju po zakonu i Ustavu nego one manjine koje su izvan Vojvodine, to je jedna velika diskriminacija i nepravda.

  1. Gospodine Ugljanin, šta je vaša ideja, kako se rješava kosovsko pitanje?

Dr. Ugljanin:

Po Ustavu ove zemlje, suverenitet je na građaninu, građani mogu lično da nose taj suverenitet ili oni kojima daju na izborima podršku, to treba da znamo i za Sandžak i za Kosovo i za Vojvodinu i za čitavu Srbiju, to je nešto što naši građani ne znaju, oni glasaju za bilo koga i posle „vade oči 4 godine“.

Naše mišljenje je,

  1. Da li biste vi priznali nezavisnost Kosova?

Dr. Ugljanin:

Kosovo je priznalo 114 zemalja i ja o tome nemam šta da pričam.

  1. Da li Srbija treba da prizna Kosovo?

Dr. Ugljanin:

Ja se bavim Sandžakom, ja samo konstatujem za Kosovo a ne bih se bavio tim pitanjima, tu su kolege koje se bave time, da kažem državotvorne stranke koje se bave Srbijom. Mene zanima jedno, specijalni status Sandžaka kao minimum za biološki opstanak i političku egzistenciju bošnjačkog naroda koji je preživio genocid.

  1. Međutim, vi dosta dobro sarađujete sa funkcionerima iz Prištine i (oko 10.marta se velikom brzinom proširila vaša fotografija na društvenim mrežama gdje između ostalih i vi ste pozirali sa zastavom Velike Albanije na kojoj su i dijelovi Sandžaka) da li to ima neku svoju poruku, šta vi mislite o tome?

Dr. Ugljanin:

Albanci su nama vrlo srodan narod, mi imamo krvne veze, imamo historijske veze i nikada nikakav zločin od njih nismo doživjeli.

Bio sam u Njemačkoj na jedan skup koji je bio posvijećen  Sandžaku i tek kad sam došao video sam da ima neka karta koja meni nije poznata ali je bila mapa Sandžaka, bila je zastava Bošnjaka Sandžaka i bila je na mom stolu Bošnjačka nacionalna zastava, nisam se mnogo bavio time

  1. Šta vi mislite o konceptu Velike Albanije?

Dr. Ugljanin:

To je tema kojom se ja ne bavim, ja se bavim samo jednom temom – Bošnjaci i građani Sandžaka.

  1. Ključni posao broj jedan, ukoliko budete participirali u sledećoj vladi je, šta?

Dr. Ugljanin:

Pod 1. Decentralizacija Srbije, 2. Autonomija Sandžaka, vraćanje statusa naroda Bošnjacima, Evropske NATO integracije, konkurentna privreda i rješavanje manjinskih prava svih manjina.

  1. I NATO, znači ulazak u NATO?

Dr. Ugljanin:

Da, svakako!

Evo primjer, za povrijeđena manjinska prava, sad se vrši upis djece u osnovne škole, slušao sam gospodina Žigmanova koji je govorio o problemu Hrvata gdje samo 5% Hrvata smije da se izjasni da im se djeca upišu na maternji hrvatski jezik. Mi smo imali jedan drzak postupak ministra prosvjete Šarčevića koji je prošle godine u ovo vijeme rekao jednu fašističku izjavu, ...

  1. Vi ste sigurni da to zaslužuje težinu takve riječi, fašistička izjava, a šta bi rekli drugi za vaše izjave?

Dr. Ugljanin:

Molim vas, ja vam kažem, ministar je rekao: „koje se god bošnjačko dijete ili njihov roditelj ne izjasne za obrazovanje na svom jeziku ( ili ni ne znam tačno šta, zamutio je nešto) direktno ga upišite na srpski jezik“ Država je dužna da manjinama objasni, ako roditelj ne poznaje manjinska prava, da se kaže rođenjem dijete stiče pravo da se obrazuje na svom maternjem jeziku.

Ministar podstiče diskriminaciju, naredio je pisanim i usmenim putem direktorima škola da ne poštuju odluke nacionalnog vijeća, da djecu upisuju direktno na srpski jezik i time vrši asimilaciju bošnjačke djece.

Drugi primjer, molim vas, u školi je poništio dva regularno sprovedena konkursa ove godine i postavio svog partijskog čovjeka za direktora jedne škole koja je elitna bošnjačka škola u Novom Pazaru, to je zločin.

Hvala lijepo.

 

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37