Učitavanje sajta

Vijesti

Ko je naručilac genocida nad Bošnjacima?

Ko je naručilac genocida nad Bošnjacima?

U Stranci demokratske akcije Sandžaka danas je održana konferencija za novinare na kojoj je govorio predsjednik Stranke dr. Sulejman Ugljanin.

Predsjednik Ugljanin je izjavio:

Sandžački Bošnjaci su autohton narod u Sandžaku, kulturan, tolerantan i miroljubiv narod koji evropski živi, evropski misli i radi.

Već punih 29 godina organizovan kroz Stranku demokratske akcije Sandžaka i Bošnjačko nacionalno vijeće pokušava kroz državne institucije i demokratske procedure da obezbjedi uslove za trajan i stabilan mir, da izgradi društvo jednakih mogućnosti za sve, društvo zasnovano na vladavini prava i jednakosti pred zakonom. Zatim tržišnu ekonomiju i konkurentnu privredu kao osnov za stabilan ekonomski razvoj i bolji standard svih građana Sandžaka.

Na tom plemenitom cilju naše okruženje zahvatila je epidemija velikosrpske ideologije čiji je osnovni cilj fizičko istrebljenje Bošnjaka sa ovih prostora. Ova zloćudna ideologija dugoročno ugrožava i srpski narod.

Sastali smo se danas da podsjetimo na zločine srpskih oružanih snaga nad Bošnjacima u Sjeverinu 22. oktobra 1992. godine, Kukurovićima 18. februara 1993. godine i Štrpcima 27. februara 1993. godine, kada je iz voza 671 koji je se kretao na relaciji Beograd-Bar oteto i ubijeno 19 građana Sandžaka, 18 Bošnjaka i 1 Hrvat.

Da konstatujemo da ti i svi drugi zločini nad Bošnjacima nisu rasvijetljeni niti je pokrenut postupak protiv onih koji su po službenoj dužnosti bili odgovorni da spriječe i kazne zločin.

Da konstatujemo da predstavnici najviših državnih organa Srbije i danas negiraju zločin genocida nad Bošnjacima, veličaju ratne zločince i opravdavaju izvršene zločine nad Bošnjacima.

Evropska unija, SAD i šira međunarodna zajednica utvrdili su zločine, ali nisu kaznili zločince. Naprotiv „Republika Srpska“ je trofej srpskih oružanih snaga i velikosrpske ideologije. Obzirom na to postavlja se pitanje ko je naručilac tih zločina, tj. istrebljenja bošnjačkog naroda sa ovih prostora.

Bošnjaci Sandžaka takođe ne mogu da ostvare svoja ustavom i zakonima zagarantovana prava kroz institucije sistema. Počev od ustavnih načela prava na život, slobodu, sigurnost, dostojanstvo, nepovredivost doma koja su organizovano kršili srpski državni organi od 90- te do danas,  pravo na ekonomski razvoj bez uslovljavanja i druga ustavna načela. Bošnjaci u Sandžaku ne mogu da ostvare pravo na adekvatnu zastupljenost u tužilaštvu, policiji, sudstvu i drugim državnim službama i organima sa javnim ovlašćenjima. Zatim pravo na obrazovanje na maternjem jeziku i pismu koja se takođe po Ustavu neposredno ostvaruje. Postavlja se pitanje šta je svrha bavljenja politikom u ovoj velikosrpskoj epidemiji vjerskog šovinizma koja je ovih dana osim Bošnjaka zahvatila i pravoslavni crnogorski narod i njihovu autokefalnu pravoslavnu crkvu.  

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP