Učitavanje sajta

Vijesti

Uspostaviti komitet Evropske unije za Sandžak

Uspostaviti komitet Evropske unije za Sandžak

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović sastao se danas sa komesarom Evropske unije za susjedstvo i pregovore o proširenju Oliverom Varheljom u okviru posjete visoke delegacije EU Parlamentu R. Srbije.
 
Pored komesara Varhelja u delegaciji EU bili su i izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i Šefica delegacije EP za odnose sa Srbijom Tanja Fajon.
 
Narodni poslanik Imamović je na sastanku istakao da je SDA Sandžaka parlamentarna stranka koja 29 godina zastupa interese Bošnjaka i svih gradjana Sandžaka i jedan od vodećih boraca za evropske i NATO integracije ove zemlje.
 
Imamović je u svom obraćanju na sastanku naglasio da je SDA Sandžaka dala značajan doprinos približavanju Srbije EU, ali da je okviru izrade akcionih planova Vlada izbacila sve prijedloge i zahtjeve legitimnih predstavnika Bošnjaka.
“Zato Bošnjaci ne priznaju ovaj akcioni plan i smatraju ga nelegalnim i nelegitimnim” zaključio je narodni poslanik SDA Sandžaka.
 
SDA Sandžaka traži da se u okviru integracijskih reformi uspostave stabilni mehanizmi za biološki opstanak i političku egzistenciju Bošnjaka, a kao jedan od najvažnijih mehanizama predstavio Platformu o specijalnom statusu Sandžaka i rješavanje statusa Bošnjaka.
On je dodao da sve dok se ne prihvati Platforma od specijalnom statusu Sandžaka ne postoji ni minimum uslova da Bošnjaci i drugi gradjani Sandžaka učestvuju na predstojećim izborima.
 
Enis Imamović je pozvao komesara Varhelja da institucijama EU prenese potrebu za uspostavljanjem komiteta EU za Sandžak, po modelu koji je postojao u okviru mirovnih konferencija u Hagu i Londonu.
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP