https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Turska u Srbiju uložila uložila 110 miliona dolara - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Turska u Srbiju uložila uložila 110 miliona dolara

Turska u Srbiju uložila  uložila 110 miliona dolara

Turska u Srbiju uložila uložila 110 miliona dolara

“Srbija je važan ekonomski partner Turske i privredna saradnja treba da se pojača, imajući u vidu dobar geografski položaj obe zemlјe”, rekao je danas, drugog dana zasedanja Mješovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Turske, Nabi Avdži, ministar obrazovanja i koopredsednik Komiteta sa turske strane.

On je dodao da dve zemlјe imaju intezivne i dobre diplomatske odnose, da je ukidanjem viza stvorena pozitivna klima, kao i da su bilateralna i ekonomska saradnja napredovale od stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske.

Avdži je rekao da u Srbiji posluje 15 turskih kompanija koje su do sada uložile oko 110 miliona dolara, dok 80 srpskih firmi radi u Turskoj gde su uložili 35 miliona dolara. Ministar očekuje više srpskih kompanija u Turskoj i  smatra da i turske i srpske firme treba ohrabrivati za zajednički nastup na trećim tržištima.

Ministar u Vladi Srbije i predsjednik SDA Sandžaka dr. Sulejman Uglјanin, kopredsedavajući Mješovitog komiteta, rekao je da je “Srbija veoma zainteresovana za razvoj finansijske saradnje na svim infrastrukturnim porojektima na osnovu bilateralnog sporazuma koji je potpisan 2009., o saradnji u toj oblasti na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou između naše dve zemlјe.“

„Perspektivu ima razvoj saradnje u preduzetništvu, posebno posle potpisivanja Memoranduma između Nacionalne agencije za regionalni razvoj Srbije (NARR) i  turske Organizacije za podršku razvoju i promociji malih i srednjih preduzeća (KOSGEB). Među drugim oblicima saradnje na osnovu tog dokumenta potpisanog prošle godine, veoma je važno da se razmene iskustva u korišćenju i apsorpcionim kapacitetima evropskih pristupnih fondova“, rekao je Uglјanin. 

On je dodao da u oblasti građevinarstva postoji interes kompanija iz Srbije za učešće na projektima visokogradnje, transportne i druge infrastrukture u Turskoj. „Ništa manji interes nije ni u oblasti međunarodnog drumskog saobraćaja“.

Ministar Uglјanin je iskoristio priliku da tursku stranu podseti da u Srbiji još čekaju odgovor na zahev za produženje roka važenja dozvola za autobuske linije kojima su one istekle, kao i informaciju o mogućem terminu potpisivanja Sporazuma o vazdušnom saobraćaju između dve zemlјe parafiranom u januaru u Beogradu.

Oba ministra su se složili da veliki potencijal saradnje postoji u oblasti turizma, kao i u drugim domenima i da saradnju svakog dana treba podizati na viši nivo.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP