https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Drugi o nama, Tanjug: Škrijelj: SDA Sandžaka za smanjenje broja potpisa na 1000 - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Drugi o nama, Tanjug: Škrijelj: SDA Sandžaka za smanjenje broja potpisa na 1000

Drugi o nama, Tanjug: Škrijelj: SDA Sandžaka za smanjenje broja potpisa na 1000

Izjava generalnog sekretara Stranke Ahmedina Škrijelja za Novinsku agenciju “Tanjug”

* Koalicija romskih partija poslaničkim grupama i predsednici Skupštine Srbije podnela je inicijativu da se prepolovi broj potpisa birača koji podržavaju izborne liste nacionalnih manjina na izborima. Kakav je komentar SDA Sandžaka na tu inicijativu? (Sada je 10 hijada, a Romi predlažu da bude 5 hiljada potpisa dovoljno)

SDA Sandžaka ostaje pri svom prijedlogu da se za manjinske političke stranke broj potpisa smanji na 1.000, jer je to broj potpisa potreban za osnivanje manjinske političke stranke i on ne može biti ni manji ni veći, uostalom taj princip je primjenjen kada je u pitanju osnivanje srpskih političkih stranaka i njihovo učešće na izborima.

Kada o tome govorimo ne smijemo izgubiti u vidu još jednu važnu stvar koja je povezana sa ovim pitanjem, a to je ko ima pravo da vrši ovjeru potpisa.

Postojeće zakonsko rješenje je loše jer obzebjeđuje monopol javnim bilježnicima da oni isključivo mogu vršiti ovjeru potpisa.

SDA Sandžaka je na svim sastancima na kojima je bila zastupljena, a ticali su se izbora tražila da se oduzme monopol javnim bilježnicima i da ovjeru potpisa pored njih mogu vršiti sudovi i opštinske uprave.

Takođe smo tražili da se ukine obaveza plaćanja ovjere potpisa u postupku podnošenja izborne liste. Važno je istaći da se i pitanje izbornog jemstva mora različito urediti kada su u pitanju manjinske i srpske stranke.

 

*Predsednik Srbije juče je izjavio da, kada je reč o cenzusu za ulazak u Skupštinu, treba voditi računa da se ne pogorša status manjinskih grupa, odnosno da se njime ne poveća prirodni prag. Kakav je komentar SDA Sandžaka?

 -Kada govorimo o zastupljenosti manjinskih naroda u Parlamentu mi smo tražili da Srbija bude sastavljena od više izbornih jedinica a da Sandžak bude jedna izborna jedinica iz koje bi se biralo najmanje 20 narodnih poslanika što je najpravičniji mehanizam koji će da osigura adekvatnu nacionalnu i regionalnu zastupljenost u Parlamentu i to je naš osnovni uslov da bi SDA Sandžaka izašla na izbore u Republici Srbiji.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP