Učitavanje sajta

Vijesti

Rasna diskriminacija nad Bošnjacima u Sandžaku

Rasna diskriminacija nad Bošnjacima u Sandžaku

U Centrali Stranke demokratske akcije Sandžaka održana je danas Press konferencija, na kojoj je govorio predsjednik Stranke Dr. Sulejman Ugljanin.

Press konferenciju predsjednika Stranke prenosimo u cjelosti:

„Današnju konferenciju za medije smo zakazali sa ciljem da ukažemo na aktivnu i agresivnu diskriminaciju koja se sprovodi nad Bošnjacima u Sandžaku prilikom upisa djece u odgojno-obrazovne ustanove.

Svako dijete rodjenjem stiče pravo na obrazovanje na svom maternjem jeziku i dalji razvoj svog nacionalnog identiteta.

Konstatovano je da su u Sandžaku djeca srpske nacionalnosti upisivana po automatizmu na svoj maternji jezik, dok je prilikom upisa bošnjačke djece vršen strahovit pritisak na roditelje putem dezinformacija i zastrašivanja sa ciljem da odustanu od svog maternjeg bosanskog jezika.

Upis djece na nastavu na nematernjem jeziku je moguć samo uz pisani zahtjev oba roditelja, kojim roditelji svjesno uskraćuju pravo djetetu na razvoj identiteta stečenog rodjenjem.  

Naglašavam, zapošljeni u odgojno-obrazovnim ustanovama u Sandžaku su u većini slučajeva upisivali bošnjačku djecu na nematernji srpski jezik bez znanja njihovih roditelja.

Ovo je drzak pokušaj nacionalističkog srpskog režima da se kroz obrazovanje promijeni identitet bošnjačke djece stečen rodjenjem i time obrazovanje direktno stavi u službu promjene demografske strukture stanovništva Sandžaka na štetu Bošnjaka.

Svaki roditelj mora da zna sljedeće:

Pod pojmom obrazovanja na maternjem jeziku podrazumjeva se korišćenje svih raspoloživih mehanizama, vještina i drugih nastavnih i vannastavnih aktivnosti za izgradnju i razvoj nacionalnog identiteta u skladu sa izabranim maternjim jezikom.

Pored izučavanja gramatike i drugih jezičkih normi obrazovanje na maternjem jeziku podrazumjeva i izučavanje književnosti, pjesništvo, tradicionalna narodna nošnja, narodni običaji, porodične svečanosti, kulturno-istorijskog nasljeđa, likovne kulture od crtanja pa do pozorišta i filmske umjetnosti, muzičke kulture od izučavanje etno muzike, kompozitora, lirskih i epskih pjesnika toga naroda, pa sve do moderne zabavne muzike, geografiju, te istoriju toga naroda kao posebno važan segment u očuvanju identiteta ličnosti i osjećanju nacionalne pripadnosti, pored toga i izbor ekskurzija, studijskih putovanja i drugih kulturno-sportskih aktivnosti koji predstavljaju tradiciju toga naroda.

U tom smislu, obrazovanje na maternjem jeziku podrazumjeva da mlad čovjek sa 17-18 godina bude nacionalno svjestan, ponosan na sebe, svoje roditelje i svoje porijeklo, a zavisno od izbora obrazovanja na bosanskom ili srpskom maternjem jeziku imaće izgrađen bošnjački nacionalni identitet ili srpski nacionalni identitet.

Određeni zapošljeni u odgojno-obrazovnim ustanovama su se aktivno uključili u promjenu demografske strukture stanovništva u sandžačkim opštinama na štetu Bošnjaka.

Obraćam se posebno svim rukovodiocima i zapošljenim u odgojno-obrazovnim ustanovama da su na ovaj način grubo prekršili Ustav i zakone Republike Srbije i medjunarodna dokumenta o pravima djeteta, borbi protiv diskriminacije u oblasti prosvjete, o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije itd.

Zato kao parlamentarna bošnjačka stranka zahtjevamo da odmah i bez odlaganja, u toku ovog mjeseca isprave svoje greške, u prtivnom bićemo prnuđeni da pokrenemo postupke postupke protiv svakog pojedinačno kako pred domaćim, tako i pred međunaordnim sudovima.

Aktuelna vladajuća većina u Srbiji podstiče ovakvo ponašanje, a promjenom ovog nacionalističkog režima doći će normalni ljudi u Srbiji koji će imati interes da kazne pripadnike ovog režima i njihove poslušnike za nedjela koja su činili.

Na primer, u Novom Pazaru, najgore stanje je u predškolskim ustanovama, zatim OŠ Bratsvo i 28. novembar, a najbolje stanje koje odražava strukturu stanovništva kroz upis djece je osnovna škola Avdo Međedović u Selakovcu.

 

Tagovi:
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP