https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 SDA Sandžaka podržava uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak. - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

SDA Sandžaka podržava uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak.

SDA Sandžaka podržava uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak.

Izjava Ahmedina Škrijelja, generalnog sekretara Stranke za Al Džaziru.

Izjavu prenosimo u cjelosti

Da li podržavate i kako mislite da realizujete ideju o specijalnom statusu Sandzaka?

SDA Sandžaka podržava uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak.

Uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak, u kome su konstitutivni narodi Albanci, Bošnjaci, Crnogorci i Srbi predstavlja ključ za rješavanje političkiih i teritorijalnih sporova susjednih država i naroda na Bakanu.

Da li postoji jedinstvo u bosnjackoj zajednici o tom pitanju? 

Uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak utemeljeno je na samoopredjeljenju građana Sandžaka izraženom na referendum za potpunu političku i teritorijalnu autonomiju Sandžaka sa pravom priključenja jednoj od suverenih republika, iz oktobra 1991. godine. Specijalni status je model autonomije koji ima međunarodne garancije.

Kako gledate na reakcije vlasti u Srbiji po tom pitanju? 

Reakcije vlasti u Srbiji odslikavaju karakter aktuelne vlasti za koju su Bošnjaci Sandžaka građani drugog reda. Njihov neprijateljski odnos prema bošnjačkom narodu, i tolerantan odnos prema zločinima koji su počinjeni nad Bošnjacima Sandžaka od strane srpske vojske, policije i službi bezbjednosti jedan su od ključnih argument zbog čega je potrebno ubrzati uspostavljanje specijalnog statusa.

 

Tagovi:
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP