https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Samoopredjeljenje zatražilo sazivanje konstitutivne sjednice BNV-a - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Samoopredjeljenje zatražilo sazivanje konstitutivne sjednice BNV-a

Samoopredjeljenje zatražilo sazivanje konstitutivne sjednice BNV-a

U sjedištu izborne liste „Samoopredjeljenje“ danas je održana konferencija za novinare na kojoj se obratio Ahmedin Škrijelj, zastupnik liste.

Izborna lista Samoopredjeljenje uputiće danas zahtjev ministru državne uprave i lokalne samouprave Branku Ružiću da sazove konstitutivnu sjednicu Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Zahtjevom, koji ćemo danas uputiti, tražimo da se  konstitutivna sjednica održi 19. novembra 2018. godine u Novom Pazaru u prostorijama Glavnog ureda Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Republička izborna komisija  je usvojila Izvještaj o ukupnim rezultatima izbora za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća i isti je objavljen u Službenom glasniku ("Sl. glasnik RS", br. 85/2018), čime su ispunjeni uslovi iz člana 109a stav 1. Zakona o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina da se konstitutivna sjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća može održati.

Imajući u vidu da su ispunjeni svi zakonom propisani uslovi smatramo da Bošnjačko nacionalno vijeće treba konstituisati.

Cilj izborne liste SAMOOPREDJELJENJE jeste da i u narednom mandatu obezbjedimo stabilno funkcionisanje Vijeća i da ono i u narednom mandatu radi u najboljem interesu Bošnjaka i Sandžaka. 

Pitanje novinara: Vidjeli smo da je u ovih posljednjih par dana lista “Vakat je“ izašla sa nekih 10 prinicpa kojih će se držati tokom formiranja budućeg saziva Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Kako Vi komentarišete te njihove principe, kako i da li oni i vama odgovaraju?

Odgovor: Upoznati smo sa principima liste Vakat je, pažljivo smo ih sagledali i proučili i u njima nema ništa sporno sa naše tačke gledišta.

Kao što je našoj javnosti poznato naše dvije liste su 14. oktobra 2018. godine potpisale Sporazum o saradnji na odbrani na odbrani i zaštiti vitalnih bošnjačkih nacionalnih interesa i predizbornoj i postizbornoj saradnji. Tim Sporazumom utvrđen je okvir i postavljen temelj našeg budućeg zajedničkog djelovanja kroz Bošnjačko nacionalno vijeće.

Principi liste „Vakat je“ iznikli su iz tog okvira i za nas su prihvatljivi i predstavljaju samo  razrađivanje onogo što je već ranije utvrđeno i potpisano.

Principi koje je istakla lista Vakat prisutni su i u dosadašnjem radu Bošnjačkog nacionalnog vijeća i nisu u suprotnosti sa našim programskim načelima na kojima smo dobili povjerenje više od 40% Bošnjaka i pobjedili na ovim izborima.

Lista Samoopredjeljenje ima legalistički pristup u rješavanju bošnjačkog pitanja, naš izborni program koji su Bošnjaci u najvećoj mjeri prepoznali i dali mu podršku ima uporište u domaćem i međunarodnom pravu i nikako nam ne može biti strano ništa što se kreće u tom okviru.

Bošnjaci Sandžaka treba da budu  zadovoljni, izbori su protekli mirno, Bošnjaci su pokazali da su zreo i civilizovan narod, sposoban da sam upravlja važnim političkim i društvenim procesima, da zna sam da se stara o sebi, a naročito zbog činjenice da je Bošnjačko nacionalno vijeće odbranjeno i da će Bošnjačkim nacionalnim vijećem i u narednom mandatu rukovoditi savez sandžačkih i bošnjačkih patriota.

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP