https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Samoopredjeljenje za EU i NATO integracije Srbije - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Samoopredjeljenje za EU i NATO integracije Srbije

Samoopredjeljenje za EU i NATO integracije Srbije

U prostorijama Centralnog izbornog štaba liste „Samoopredjeljenje“ danas je održana konferencija za novinare na kojoj se obratio Mirza Hajdinović, kandidat sa liste.

Najpre želim svim građanima Sandžaka da čestitam Dane samoopredjeljenja 25, 26. i 27. oktobar kada su se građani Sandžaka, 1991. godine, prije tačno 27 godina, izjasnili na referendumu za potpunu političku i teritorijalnu autonomiju sa pravom priključenja jednoj od suverenih republika.

Program izborne liste „Samoopredjeljenje“ predstavlja rješenje za ključne statusne, nacionalne i političke probleme Bošnjaka u Srbiji i odgovor na potrebe bošnjačkog naroda u Sandžaku.

Jedan od programskih ciljeva naše liste jeste i zalaganje za punopravno članstvo Republike Srbije u Evropsku uniju i NATO. Smatramo da je članstvo u Evropsku uniju neodvojiv proces od članstva u NATO.

Postojanje vladavine prava, pravne sigurnosti i jednakosti pred zakonom, nepostojanje teritorijalnih sporova, tržišna ekonomija i konkurentna privreda su zajedničke vrijedosti Evropske unije i NATO-a.

Članstvo u Evropskoj uniji je jedini garant da će država Srbija postati pravna država koja je zasnovana na vladavini prava, pravnoj sigurnosti i jednakosti svih njenih građana pred zakonom.   

Važna obaveza Republike Srbije na njenom putu ka Evropskoj uniji jeste rasvjetljavanje i procesuiranje svih ratnih i drugih zločina, masovnih otmica, ubistava, progona, počinjenih nad Bošnjacima u Sandžaku i na Kosovu u periodu od 1990. do 2000.

Ukoliko Srbija želi u Evropsku uniju ona mora da rasvijetli sve ove zločine koji su se dešavali na prostoru Sandžaka i na Kosovu i mora odgovorne za te zločine privesti pravdi.

Sa druge strane NATO je čuvar međunarodnog poretka i garant svjetskog mira. Mir je važan jer je to osnovni preduslov ekonomskog razvoja i stabilnosti u jednoj zajednici.

Također, članstvo u NATO je od posebnog značaja za trajno rješenje jugoslovenske krize, uspostavljanje regionalne stabilnosti i saradnje na Zapadnom Balkanu, uključujući i stvaranje povoljnog investicionog ambijenta.

Zbog svega rečenog, punopravno članstvo Republike Srbije u Evropskoj uniji i NATO-u predstavlja realnu potrebu bošnjačkog naroda u Sandžaku i zato se i nalazi u programu naše liste.

Na kraju, dragi Bošnjaci, građani Sandžaka, pozivam vas da 4. novembra na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće date podršku listi “Samoopredjeljenje – dr. Sulejman Ugljanin” koja se nalazi pod rednim brojem 1. i time sebi i svojoj porodici osigurate sretnu sadašnjost i sigurnu budućnost i potvrdite da nam je Sandžak uvijek na prvom mjestu.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP