https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Bošnjaci ne prihvataju ulogu građana drugog reda - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Bošnjaci ne prihvataju ulogu građana drugog reda

Bošnjaci ne prihvataju ulogu građana drugog reda

U prostorijama Centralnog izbornog štaba liste "Samoopredjeljenje" danas je održana konferencija za novinare na temu sprovođenja ustavnih reformi sa ciljem da se Bošnjacima u Ustavu prizna status konstitutivnog naroda. Na konferenciji se obratio Ahmedin Škrijelj, kandidat liste. 

Njegovo obraćanje prenosimo u cjelosti:

"Na samom početku koristim priliku da ovim putem čestitam Stranci demokrtske akcije Bosne i Hercegovine na izbornoj pobjedi koju je ostvarila na juče održanim opštim izborima. SDA je potvrdila poziciju najjače političke stranke u Bosni i Hercegovini. Takođe, upućujem čestitku gospodinu Šefiku Džaferoviću na izboru za bošnjačkog člana predsjedništva.

Pobjeda Stranke demokratske akcije u Bosni i Hercegovini jeste snažna poruka i Bošnjacima Sandžaka da je rješavanje našeg statusa i položaja kao i statusa i položaja Sandžaka došlo na dnevni red te  da će se to pitianje rješavati kroz dijalog Bosne i Srbije i dijalog Srba i Bošnjaka.

Program izborne liste „Samoopredjeljenje“ predstavlja odgovor na ključne statusne, nacionalne i političke probleme i potrebe bošnjačkog naroda u Sandžaku i Srbiji, te izazove sa kojima se Bošnjaci svakodnevno susreću.

Naš cilje jeste uspostavljanje stabilnih i održivih pravnih i institucionalnih mehanizama kako bi se bošnjačkom narodu riješila statusna pitanja obezbijedila ravnopravnost i unaprijedio postojeći položaj koji je krajnje loš i neodrživ te riješio status i položaj Sandžaka.

Ustav SFRJ iz 1974. godine Bošnjacima je priznao status konstitutivnog i ravnopravnog naroda sa ostalim narodima u tadašnjoj državi. Protivno našoj volji i bez našeg pristanka, ta država je razbijena, a Bošnjacima je u državama koje su nastale raspadom Jugoslavije oduzet status naroda.

Bošnjacima u Srbiji i dan danas nije vraćeno ranije stečeno pravo naroda.  Jedan od programskih ciljeva izborne liste „Samoopredjeljenje“ jeste sprovođenje ustavnih reformi sa ciljem da se Bošnjacima, Ustavom Republike Srbije utvrdi status konstitutivnog naroda.

Sprovođenje ustavnih reformi jeste nužan process kroz koji ova država vrlo brzo mora da prođe ukoliko želi da se postane uređena država zasnovana na vladavini prava u kojoj su svi građani jednaki bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost.

Bošnjaci su autohton narod na prostoru Sandžaka i predstavljaju dio jedinstvenog nacionalnog korpusa sa Bošnjacima Bosne i Hercegovine i drugih država nastalih raspadom SFRJ.  

Još uvijek važeći Ustav Srbije, u članu 1. Bošnjake tretira kao građane drugog reda i neuvažava činjenicu da su Bošnjaci narod te da im pripada pravo  na jednak ustavno – pravni položaj i tretman sa većinskim srpskim narodom.

Bošnjacima pripada pravo da im se Ustavom Republike Srbije utvrdi stautus konstitutivnog naroda.

Srbija je danas mono-etnička politička zajednica, čiji je pravni i politički sistem prilagođen potrebama i interesima samo jednog naroda, to je za Bošnjake neprihvatljivo i takvo stanje je suprotno potrebama bošnjačkog naroda.

Bošnjaci ne prihvataju ulogu građana drugog reda i odlučni su u namjeri da postojeće stanje i pravni i politčki sistem ove države prilagode svojim potrebama i interesima, kako bi ovu državu mogli osjećati kao svoju.

Utvrđivanje  Bošnjacima statusa naroda jeste jedan od osnovnih koraka u rješavanju niza otvorenih pitanja između države Srbije i Bošnjaka Sandžaka.

Pobjeda izborne liste „Samoopredjeljenje“ jeste jedini garant rješavanja ključnih problema i potreba bošnjačkog naroda u Sandžaku i statusa Sandžaka.

Mi želimo da Bošnjaci budu subjekt a ne objekat te da budu aktivni učesnici svih procesa koji utiču na status, položaj, identitet i prava Bošnjaka i Sandžaka.

Izborićemo se da u procesu pristupanje Evropskoj uniji i redefinicije Srbije kao države Bošnjaci i Sandžak dobiju svoje mjesto i ono što im sa pravom pripada.

Bošnjaci će 4. novembra na izbore za Bošnjačko nacionalno vijeće stati uz Samooprdjeljenje i zaokruživanjem broja 1 na glasačkom listiću potvrditi da je Samoopredjeljenje – bošnjačka i sandžačka formula opstanka.

Bošnjaci znaju da će Bošnjačko nacionalno vijeće, kao najviše političko i predstavničko tijelo Bošnaka Sandžaka i kao bošnjačka narodna skupština, jedino uz Samoopredjeljenje ostati u službi Bošnjaka i Sandžaka.

Ovim putem pozivam sve Bošnake da provjere da li su upisani u poseban bošnjački birački spisak, ukoliko nisu upisani da to učine i da 4. novembra 2018. godine glasaju za Samoopredjeljenje, glasaju za broj 1 jer je Samoopredjeljenje jedino rješenje."

Tagovi:
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP