Učitavanje sajta

Vijesti

Delegacija SDA Sandžaka se sastala sa Ambasadorom Norveške

Delegacija SDA Sandžaka se sastala sa Ambasadorom Norveške

U cilju implementacije i prezentacije zaključaka usvojenih 2. marta 2018. godine na protestnom skupu u Novom Pazaru, delegacija SDA Sandžaka sastala se danas sa Ambasadorom Kraljevine Norveške NJ.E. Gospodinom Arne Sanesom Bjornstadom u Beogradu.

Delegacija SDA Sandžaka je naglasila da je skup imao za cilj da se izrazi protest zbog kršenja osnovnih ustavnih načela nad Bošnjacima od strane državnih organa Srbije na teritoriji Sandžaka.

U razgovoru sa Ambasadorom Norveške ponovljeno da je neophodno da se svi zločini nad Bošnjacima rasvijetle i da se kazne svi koji su učestvovali u tim zločinima, da se usaglasi nacionalna struktura u državnim organima sa javnim ovlašćenjima, da se pristupi hitnoj reviziji Akcionog plana za poglavlje 23 i 24. i da se u Akcioni plan ugrade legitimni zahtjevi Bošnjaka.

U toku sastanka je naglašeno da se Stranka demokratske akcije Sandžaka od svog osnivanja zalaže za punopravno članstvo Srbije u Evropskoj uniji i NATO.

U tom smislu delegacija SDA Sandžaka je izrazila zabrinutost zbog inicijative i sve češćih najava da će se takozvani „ruski humanitarni centri“ osnivati u Sandžaku i Vojvodini.

Delegacija SDA Sandžaka je pozvala Ambasadu da u saradnji sa Evropskom unijom i drugim međunarodnim institucijama i organizacijama nađe način za finansijsku podršku razvojnim projektima u Sandžaku naročito u oblasti stočarstva i poljoprivrede kao i obezbjeđivanja ekonomskog koridora između Sandžaka, Kosova i Crne Gore pod zaštitom međunarodne zajednice i njihovih snaga.

Delegaciju SDA Sandžaka činili su Ahmedin Škrijelj, generalni sekretar Stranke i narodni poslanici u Skupštini Srbije Bajro Gegić i Enis Imamović.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP