Učitavanje sajta

Vijesti

Politički savjetnik Ambasade SAD-a Dejvid Gerenbek posjetio SDA Sandžaka

Politički savjetnik Ambasade SAD-a Dejvid Gerenbek posjetio SDA Sandžaka

U okviru svoje prve posjete Sandžaku, politički savjetnik Ambasade SAD-a u Beogradu, gospodin Dejvid Gerenbek je danas razgovarao sa rukovodstvom Stranke demokratske akcije Sandžaka.

Delegaciju Ambasade SAD-a, u ime SDA Sandžaka su primili Šemsudin Kučević, vršilac dužnosti predsjednika Stranke i Muhedin Fijuljanin, predsjednik Izvršnog odbora Stranke.

Rukovodstvo SDA Sandžaka je gospodina Gerenbeka i njegove saradnike upoznalo o stanju i položaju Bošnjaka u Srbiji, odnosu Vlade Srbije i državnih organa prema njima, kao i o aktuelnoj političkoj situaciji u Sandžaku.

Tokom razgovora sa predstavnicima Ambasade SAD-a, rukovodstvo SDA Sandžaka je ponovilo zahtjev za reviziju Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, u kojem bi se ugradili zahtjevi Bošnjaka i obezbjedio inkluzivan proces manjina. Također, je u razgovoru istaknuto da se traži da se iz procedure povuče prijedlog Zakona o pravima i slobodama nacionalnih manjina i Zakona o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina, i da se formiraju nove radne grupe u kojima predstavnici manjina neće biti diskriminisani i čiji prijedlozi će se uvažavati.

Na sastanku je posebno naglašeno da SDA Sandžaka podržava evropske i evroatlantske integracije Republike Srbije.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP