https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 PRVA REDOVNA SJEDNICA NOVOG SAZIVA BNV. 17.11.2014. GOD, U NOVOM PAZARU - Obraćanje izabranog predsjednika BNV-a - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

PRVA REDOVNA SJEDNICA NOVOG SAZIVA BNV. 17.11.2014. GOD, U NOVOM PAZARU - Obraćanje izabranog ...

PRVA REDOVNA SJEDNICA NOVOG SAZIVA BNV. 17.11.2014. GOD, U NOVOM PAZARU - Obraćanje izabranog predsjednika BNV-a

Poštovane koleginice i kolege vijećnici, uvaženi narodni poslanici, predsjednici sandžačkih opština, predstavnici međunarodnih institucija, nevladinih organizacija, predstavnici medija, dragi gosti.

Potvrđivanjem mandata izabranim vijećnicima, konstituisano je BNV čime je zvanično i uspješno završen izborni proces započet 26.avgusta raspisivanjem izbora za novi saziv BNV. Zahvaljujem svima vama koji ste svako na svoj način doprinijeli ovom uspjehu.

Sa posebnim zadovoljstvom konstatujem da su ovi izbori protekli u miru, svečanoj atmosferi i nacionalnoj harmoniji. U tako dobrim okolnostima Bošnjaci su izabrali legalno i legitimno BNV.

I pored činjenice da više hiljada Bošnjaka nije moglo da ostvari svoje biračko pravo, zbog krupnih propusta u tumačenju izbornog zakona, promjene biračkih mjesta, i drugih administrativnih prepreka za ostvarenje biračkog prava, ipak je bio dovoljan broj onih koji su uporno uz mnogo truda ostvarili biračko pravo.

Izbore su pratili posmatrači OEBS-a, CESID-a, Ambasada stranih zemalja u  Beogradu, nevladinih organizacija i drugi. Ocjena je da je ovo vijeće izabrano na slobodnim neposrednim i demokratskim izborima.

Čestitam izabranim vijećnicima na izboru i podršci koju su dobili na izborima od Bošnjaka. Iako u dvije kolone Bošnjaci su išli ka istom cilju i postigli svoj cilj. Izabrali su jedinstveno BNV, koje je upravo danas konstituisano.

Bošnjaci su izabrali BNV da bi sve bošnjačke nagomilane probleme, sva nerješena pitanja i druge sve izazove rješavali na legalan institucionalan način. Stvoreni su takođe uslovi da se svi unutarbošnjački nesporazumi i polemike, podjele, rasprave i sukobi, intrige i sujete povuku iz javnosti i tu trajno rješe.

Ovo će vijeće biti u službi istine i pravde, radiće na osnovama znanja nauke i mudrosti a interes Bošnjaka biće osnovno i glavno mjerilo. Cilj- Bošnjačko jedinstvo.

Ovo vijeće pripada svim Bošnjacima, bez obzira na građanski i socijalni status, stranačku pripadnost ili drugo ubjeđenje.

Konstituisanjem jedinstvenog BNV svaki vijećnik će uživati puni izborni legitimitet svih  Bošnjaka koji su uspjeli da ostvare svoje biračko pravo na ovim izborima. Za nas Bošnjake - birače, jednako su legitimni oni na početku, sredini ili na kraju izborne liste. Svako je uložio svoj ugled, autoritet i druge kvalitete koji su doprinijeli izbornim rezultatima.

Na osnovu svega rečenog, na ovim izborima nema pobjednika niti gubitnika. Pobjedila je ideja Bošnjačkog jedinstva. Jedini i najveći dobitnik su Bošnjaci u Srbiji. Dobili su još jedan legalan i legitiman organ za ostvarivanje svojih prava. A država je dobila moćan i efikasan mehanizam za rješavanje manjinskih pitanja u procesu pridruživanja EU. Država konačno mora da uvaži i prihvati izbornu volju Bošnjaka kao realnost.

Još jednom čestitam svim Bošnjacima, a svim vijećnicima želim puno sreće i uspjeha u radu.

 

Hvala na pažnji

 

Dr. Sulejman Ugljanin

 

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP