Učitavanje sajta

Vijesti

Ambasador SAD-a u posjeti predsjedniku Ugljaninu

Ambasador SAD-a u posjeti predsjedniku Ugljaninu

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Nj.E. gospodin Kajl Skat danas je sa saradnicima posjetio Stranku demokratske akcije Sandžaka i tom prilikom razgovarao sa predsjednikom Stranke dr. Sulejmanom Ugljaninom.

Predsjednik Ugljanin je sa ambasadorom Skatom razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u Srbiji i Sandžaku, položaju Bošnjaka i okolnostima u kojima se odvija predizborna kampanja.

Istaknuto je da SDA Sandžaka parlamentarna Stranka na svim nivoima od njenog osnivanja 1990. godine koja se zalaže za vladavinu prava i pravnu sigurnost i koja  snažno doprinosi i zastupa evropske i evroatlantske integracije Srbije na čemu ima punu podršku Bošnjaka Sandžaka.

Po pitanju ekonomske situacije u Sandžaku delegacija SDA Sandžaka je konstatovala da je ona izuzetno teška i nepovoljna, te da je u cilju bržeg ekonomskog razvoja neophodno najprije poboljšati infrastrukturu i putnu mrežu kako između gradova Sandžaka tako i sa gradovima u regionu naročito gradovima u Crnoj Gori i Kosovu.

U tom cilju neophodno je također omogućiti slobodan protok ljudi i robe, istakli su iz SDA Sandžaka.

Predsjednik je upoznao Ambasadora Skata i delegaciju američke ambasade sa nepovoljnim okonostima u kojima se odvija ova predizborna kampanja, te širenjem atmosfere straha i nesigurnosti koje sprovodi ova Vlada i stranke vladajućeg režima nad Bošnjacima u Sandžaku. On je naglasio da režimske stranke zloupotrebljavaju policiju, sudstvo, tužilaštvo i razne inspekcije za obračun sa političkim neistomišljenicima, ali i za prijetnje, ucjene i nametanje političke volje privrednicima i svim građanima.

Dr. Ugljanin je takođe istakao i činjenicu da je Republička izborna komisija suspendovala odredbe zakona o lokalnim i parlamentarnim izborima, tako što je Pravilnikom spriječila manjinske stranke da budu uključene u sprovođene izbora u skladu sa procentom podrške koju imaju u sredinama u kojima žive manjine, kao što je slučaj sa Sandžakom u kome žive Bošnjaci.

Prioritet Stranke demokratske akcije Sandžaka je da se riješe otvorena pitanja, problemi i izazovi sa kojima se Bošnjaci decenijama suočavaju i da je neophodno  je da se izgrade stabilni mehanizmi i institucije koje će omogućiti političku egzistenciju Bošnjaka u Srbiji. S tim u vezi dr. Ugljanin je upoznao Ambasadora sa nekim od najvažnijih projekata za koje se zalaže SDA Sandžaka; Reforma političkog sistema Srbije i promjena Ustava, usvajanje krovnog manjinskog zakona, usvajanje legitimnog Akcionog plana za manjine, usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Skupštini Srbije i održivi razvoj nerazvijenih područja.

Predsjednik je naglasio da Akcioni plan za manjine koji je usvojila Vlada ne treba biti usvojen sve dok u njega ne budu ugrađeni prijedlozi legitimnih predstavnika Bošnjaka, dodavši da Bošnjaci u Srbiji imaju mnogo problema i mnogo neriješenih pitanja koje ova država mora da ugradi u svoj akcioni plan kao preduslov za ulazak u Evropsku uniju. Predsjednik je izrazio očekivanje da će i druge zemlje članice Evropske unije slijediti primer Hrvatske.   On je podsjetio delegaciju američke ambasade da je Vlada, kršeći sve procedure usvojila ovaj Akcioni plan za manjine samo dan pred raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Delegacija SDA Sandžaka je zbog toga iznijela prijedlog da u pregovorima sa Evropskom unijom budu uključeni i legitimni predstavnici Bošnjaka.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP