Učitavanje sajta

Vijesti

Izjava za medije predsjednika SDA Sandžaka povodom učestalih šovinstičkih i nacionalističkih ...

Izjava za medije predsjednika SDA Sandžaka povodom učestalih šovinstičkih i nacionalističkih ispada i prijetnji zvezdinih navijača na fudbalskom stadionu u Novom Pazaru

Izjava za medije dr. Sulejmana Ugljanina, predsjednika SDA Sandžaka povodom učestalih šovinstičkih i nacionalističkih ispada i prijetnji zvezdinih navijača na fudbalskom stadionu u Novom Pazaru.

„Vlada Srbije - srpski aktuelni režim koristi fudbalske utakmice Novog Pazara i novopazarski stadion kao poligon za izliv mržnje i neprijateljstva prema Bošnjacima.

Na zadnje dvije utakmice sa FK Crvenom Zvezdom u Novom Pazaru 22. marta i 28. avgusta 2016. Godine, u pratnji jakih policijskih snaga MUP-a Srbije sa punom ratnom opremom dovedeni su naoružani četnici sa svojom fašističkom ikonografijom u svojstvu navijača FK Crvene Zvezde.

U oba navrata su "navijači "Crvene Zvezde u toku utakmice u Novom Pazaru isticali transparente sa likom Draže Mihajlovića, Ratka Mladića i drugih zločinaca koji su provodili genocid nad Bošnjacima i skandirali genocidne prijetnje Bošnjacima Sandžaka, „oj Pazaru novi Vukovaru, oj Sjenice nova Srebrenice itd.

Ove utakmice su drastičan primjer izliva nacionalne, vjerske i  rasne mržnje srpskih ekstremista prema Bošnjacima Sandžaka.

Našu zabrinutost pojačava činjenica da nijedan od srpskih medija nije objavio ta zlodjela.

Također, nadlježni državni organi su pokazali otvorenu podršku takvom veliko-srpskom šovinizmu prema Bošnjacima Sandžaka jer nisu postupili u skladu sa svojim ovlašćenjima da zaštite Ustav i zakon ni u jednom od ovih slučajeva.

U isto vrijeme, velike policijske snage sa punom ratnom opremom su blokirale širi dio grada oko stadiona, čime je više od deset sati uskraćeno osnovno ustavno pravo slobode kretanja građana Novog Pazara.

Ja sam u svojstvu predsjednika parlamentarne stranke SDA Sandžaka i nosioca izborne liste ukazao premijeru Vučiću na takve događaje od 22. marta, međutim sve se isto juče ponovilo u Novom Pazaru.

Prema tome, ovi šovinisti koji su organizovano dovedeni uz pratnju jakih policijskih snaga MUP-a Srbije, na utakmicu u Novi Pazar da prijete Bošnjacima tokom utakmice, da vrijeđaju Bošnjake po rasnoj, vjerskoj i nacionalnoj osnovi, ne mogu se staviti pod pojam huligani. Sve ovo predstavlja očigledan sadistički izliv nacionalne mržnje i neprijateljstva vladajućeg srpskog režima prema Bošnjacima.

Obzirom na sve ovo SDA Sandžaka, će pokrenuti postupak da se  utakmice sa FK Crvenom Zvezdom i drugim klubovima čiji se navijači šovinistički odnose prema Bošnjacima održavaju izvan sandžačkih opština i gradova u kojima tradicionalno žive Bošnjaci.

Ovi fudbalski klubovi očigledno predstavljaju vrlo efikasne izvršne organe Vlade R. Srbije.

Očigledno je da je FK Crvena Zvezda Vučićev klub, a FK Novi Pazar Ljajićev klub.“

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP