Učitavanje sajta

Vijesti

SDA Sandžaka na izbore izlazi sa listom „SDA Sandžaka – Dr. Sulejman Ugljanin” Jedinstvo, ...

SDA Sandžaka na izbore izlazi sa listom „SDA Sandžaka – Dr. Sulejman Ugljanin”  Jedinstvo, snaga Bošnjaka

SDA Sandžaka na izbore izlazi sa listom „SDA Sandžaka – Dr. Sulejman Ugljanin” Jedinstvo, snaga Bošnjaka

Danas je u Centrali Stranke održana konferencija za medije na kojoj je predsjednik Centralnog Izbornog štaba najavio da će Stranka demokratske akcije Sandžaka na predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima nastupiti na listi pod imenom „SDA Sandžaka - Dr. Sulejman Ugljanin“, i sloganom „Jedinstvo, snaga Bošnjaka“.

Imamović je rekao da će prikupljanje potpisa podrške za predaju liste početi danas u svim sandžačkim gradovima, nakon zvaničnog raspisivanja lokalnih izbora.

„Naziv liste govori da će princip jedinstva po svim važnim pitanjima za bošnjački narod i region  Sandžak i na ovim izborima, kao i svim do sada, biti osnova na kojoj SDA Sandžaka ulazi u izbornu trku. SDA Sandžaka kao legitimni predstavnik Bošnjaka će se između ostalog zalagati za nastavak evropskih i NATO integracija Srbije, promjene Ustava, reforme političkog sistema, uvođenja autonomije Sandžaka, usvajanje Akcionog plana“- rekao je Imamović

Predsjednik IO Stranke Enis Imamović se osvrnuo i na usvajanje Akcionog plana za poglavlje 23 koji je usvojila Vlada Republike Srbije samo dan pred raspisivanje izbora, čime je na direktan način pokazala izraz otvorene netolerancije i diskriminacije nad Bošnjacima u Srbiji.

„Vlada je i na ovaj način učinila sve da dodatno spriječi Bošnjake da učestvuju u izradi završne verzije Akcionog plana, kršeći sve zakone po kojima je morala održati sjednicu Republičkog savjeta za manjine, na kojoj bi razmatrala završnu verziju ovog dokumenta“ - istakao je Imamović

Stranka demokratske akcije Sandžaka kao legitimni predstavnik Bošnjaka poziva sve političke stranke i druge organizacije koje okupljaju i zastupaju Bošnjake da izraze svoje neslaganje sa nametnutim Akcionim planom koji nema i ne može imati legitimitet Bošnjaka.

„SDA Sandžaka poziva sve zemlje članice Evropske unije koje imaju svoju manjinu u Srbiji da odbiju razmatranje ovog Akcionog plana za poglavlje 23 dok se u njega ne uvrste prijedlozi i zahtjevi legitimnih predstavnika Bošnjaka“ - zaključio je Imamović

SDA Sandžaka će svoju izbornu kampanju zvanično početi u srijedu simbolično iz Brodareva, koje prema programu SDA Sandžaka treba da postane jedna od novih sandžačkih opština.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP