Učitavanje sajta

Vijesti

SDA Sandžaka u posjeti Bosni i Hercegovini

SDA Sandžaka u posjeti Bosni i Hercegovini

SDA Sandžaka u posjeti Bosni i Hercegovini

Delegacija SDA Sandžaka predvođena Predsjednikom dr. Sulejmanom Ugljaninom boravila je jučer u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini, SDA BiH i Vladi Kantona Sarajevo.

U razgovoru sa Predsjednikom SDA BiH i bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem Predsjednik SDA Sandžaka Dr. Sulejman Ugljanin je upoznao domaćine o trenutnom položaju Bošnjaka u Srbiji, stanju i okolnostima u Sandžaku u svjetlu predstojećih lokalnih i parlamentarnih izbora u Srbiji.

On je predstavio Proglas Bošnjačkog nacionalnog vijeća u kome su pozvani Bošnjaci, te bošnjačke političke stranke i organizacije da za predstojeće izbore formiraju jedinstven bošnjački blok.

Delegacija SDA Sandžaka je informisala delegaciju SDA BiH o pozitivnim koracima Vlade Republike Srbije u pravcu uspostavljanja regionalne saradnje i stabilnosti, međutim da bi se dokazala iskrenost smatraju da bi jedan od najvažnijih konkretnih koraka bio usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Skupštini Srbije koju su 2. jula 2015. predložili poslanici SDA Sandžaka uz podršku kolega iz LSV i narodne poslanice DS. Usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Skupštini Srbije skinuo bi se teret sa države, prenijela je svoj stav delegacija SDA Sandžaka.

Ovom prilikom, delegacija je posjetila i Centralu SDA BiH gdje su sa Federalnim ministrom Edinom Ramićem i Generalnim sekretarom SDA BiH Amirom Zukićem razgovarali o ostviravanju biračkog prava izbjeglih i raseljenih osoba iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka na predstojećim izborima, te su dogovoreni konkretni prioriteti.

Razgovarano je i o autonomiji Sandžaka kao nespornoj historijskoj činjenici koja je jedan od glavnih političkih ciljeva SDA Sandžaka.

Prilikom posjete Vladi Kantona Sarajevo delegacija SDA Sandžaka sastala se sa Premijerom Elmedinom Konakovićem i razgovala o mogućnostima zajedničke saradnje i zajedničkih projekata sa Kantonom Sarajeva.

Delegaciju SDA Sandžaka pored Predsjednika dr. Sulejmana Ugljanina činili su Predsjednik Izvršnog odbora Enis Imamović i Generalni sekretar Amir Hasurdžić.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP