Učitavanje sajta

Vijesti

Poziv na protestni skup „Pravda za Sandžak“

Poziv na protestni skup „Pravda za Sandžak“

Predsjednik Izvršnog odbora i narodni poslanik SDA Sandžaka u Skupštini Srbije Enis Imamovic je na današnjoj press konferenciji upoznao javnost sa odlukom Predsjedništva SDA Sandžaka o organizovanju Protestnog skupa „Pravda za Sandžak“ i pozvao građane Sandžaka da se pridruže u nedelju 17.01.2016.godine, u centru Novog Pazara u 13h.

On je istakao da je povod za organizovanje protesta punih 7 godina od neriješavanja slučaja teškog upada naoružanih lica u prostorije SDA-a Sandžaka, pokušaj ubistva Predsjednika SDA Sandzaka i tadašnjeg ministra u Vladi Srbije Dr. Sulejmana Ugljanina, te oružane zasjede i višestrukog pokušaja ubistva članova rukovodstva SDA Sandžaka.

Imamović je naglasio da je ovo povod za skup, ali da je razloga za proteste u Sandžaku mnogo, napomenuvši da se odnos države prema Bošnjacima najbolje vidi i u odbijanju da se u Akcioni plan za manjine, uvrsti rješavanje svih problema od životne važnosti za Bošnjake, region Sandžak, a koji su ujedno i od izuzetne važnosti za evropski put Srbije.

On je naglasio da je od svog osnivanja SDA Sandžaka parlamentarna stranka, koja više od 25 godina pokušava da sva pitanja i probleme riješi kroz institucije sistema države Srbije, ali da Vlada Srbije ovakvim odnosom pokazuje da nema ni minimum volje ni želje da ta pitanja rješava i na njima radi sa legitimnim predstavnicima Bošnjaka, koje je narod za to ovlastio.

„Jedan od naših demokratskih odgovora je ovaj protest na kome se brane  osnovna ljudska prava i osnovna Ustavna načela - Pravo na život, slobodu i sigurnost, bez ikakvog uslovljavanja i ograničavanja.” istakao je on.

Imamovic  je podsjetio na brojne neriješene slučajeve nad Bošnjacima Sandžaka iz devedesetih, kao što su slučajevi „Štrpci“, „Sjeverin“ i granatiranje bošnjačkog sela Kukurovići u opštini Priboj, kao i mnoge druge slične slučajeve.

On se osvrnuo i na problem neriješenih ubistava i drugih slučajeva  teškog kriminala u Sandžaku proteklih godina.

Predsjednik IO SDA Sandžaka se posebno osvrnuo na loše stanje u policiji, sudstvu i tužilaštvu, te nedovoljnoj zastupljenosti Bošnjaka u ovim i drugim državnim institucijama.

„Cilj ovog protesta je da stanemo na put kriminalu, da zaustavimo plansko i sistematsko uništavanje grada Novog Pazara i pokažemo odlučnost u borbi protiv zloupotrebe visokih, javnih državnih funkcija, organa i institucija za progon i ucjenjivanje slobodnih građana, radnika, privatnih preduzetnika i političkih neistomisljenika ove pogubne koalicije u Novom Pazaru“, zaključio je Imamović.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP