https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 25 godina političkog rada i organizovanja Bošnjaka - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

25 godina političkog rada i organizovanja Bošnjaka

25 godina političkog rada i organizovanja Bošnjaka

Press konferencija predsjednika SDA Sandžaka povodom obilježavanja jubileja 25 godina od osnivanja i uspješnog rada Stranke demokratske akcije Sandžaka.
Novi Pazar, 29.07.2015. Centrala Stranke, Novi Pazar

Poštovani prijatelji, građani Sandžaka, dragi Bošnjaci, gospodo novinari

Pozvali smo Vas povodom obilježavanja jubileja 25 godina od osnivanja i uspješnog rada Stranke demokratske akcije Sandžaka. Tim povodom čestitam ovaj veliki jubilej, veliki praznik osnivačima stranke, članovima Stranke, članovima organa Stranke, simpatizerima Stranke i svim građanima Sandžaka koji su na bilo koji način učestvovali u uspjesima ove Stranke svih 25 godina. Povodom ovog četvrt vijeka uspješnog rada SDA Sandžaka danas počinje obilježavanje ovom press konferencijom. Održaćemo svečanu sjednicu Skupštine Stranke danas u 19 sati. Na sjednici ćemo usvojiti izvještaje o radu za 25 godina aktivnog djelovanja Stranke i bit će usvojen program obilježavanja ovog jubileja od danas pa do kraja ove godine velikim brojem aktivnosti.

SDA Sandžaka je kao što je svima poznato od samog osnivanja legalni i legitimni predstavnik Bošnjaka i to je parlamentarna Stranka na svim nivoima od svog osnivanja, na lokalnom, republičkom a u dva navrata i na saveznom nivou u tadašnjoj SRJ i kasnije zajednici Srbiji i Crnoj Gori.

Ova ideja je nastala iz potrebe bošnjačkog naroda da se identifikuje i da zauzme svoju ulogu u političkom životu i svoju punu odgovornost za svoju budućnost. Naš program i vizija je dugoročna. Naš je cilj da se obezbijede uslovi za opstanak Bošnjaka na ovim prostorima sa svojim identitetom i svojim posebnostima.

Kada govorimo o Bošnjacima od 26.februara 2007.godine kada je Međunarodni sud pravde presudio da su snage vojske Republike Srpske vršile genocid nad Bošnjacima u Srebrenici bošnjačko pitanje više nije pitanje jednog malog naroda, jedne zajednice, dnevne politike ili jedne političke stranke. To je univerzalno ljudsko i civilizacijsko pitanje. Kada neko pokuša da istrijebi jedan čitav narod to je već kosmičko pitanje, to prevazilazi da kažem sve okvire.

Kao što znate, od presude Međunarodnog suda pravde i Evropski parlament je 15.januara 2009.godine donio Rezoluciju o Srebrenici i time još jednom potvrdio da je genocid nad Bošnjacima u Srebrenici najviši ratni zločin na teritoriji Evrope od završetka Drugog svjetskog rata.

Kao predsjednik Stranke, predsjednik jedne stranke koja je legitimni predstavnik Bošnjaka moram da kažem da nas malo zabrinjava činjenica a to je pokušaj da se spriječi donošenje Rezolucije o Srebrenici u UN i gdje imamo na našoj političkoj sceni političke lidere koji se ponašaju vrlo neodgovorno. Pokušavaju da pronađu drugu neku rezoluciju, pokušavaju da izbjegnu odgovornost a hoće da uživaju blagodati genocida. Hoće da priznaju Republiku Srpsku koja je nastala na osnovu genocida nad Bošnjacima nad kojima je genocid počinjen. Znači žele da uživaju blagodati genocida a to za Bošnjake u Srbiji predstavlja veliku životnu opasnost. Jer oni koji su dobili trofej, jednu nacionalnu republiku, jednu teritoriju zbog jednog genocida i  pokušaće da počine još takvih genocida.

Mi smo, SDA Sandžaka uz pomoć Lige Socijaldemokrata Vojvodine i jedne poslanice Demokratske stranke Aide Ćorović predali rezoluciju o Srebrenici na razmatranje i usvajanje Skupštini Srbije. Ja sam u razgovoru sa vođama poslaničkih grupa na zajedničkom sastanku sa predsjednikom Evropskog parlamenta gospodinom Martinom Šulcom pozvao sve predsjednike poslaničkih grupa da podrže donošenje Rezolucije.

Donošenje Rezolucije o genocidu nad Bošnjacima Srebrenice u Skupštini Srbije ima za cilj kao što je i sadržaj rezolucije, da se zločin zove pravim imenom, da se zločin, genocid nad Bošnjacima osudi i da se počinioci tog zločina kazne i na taj način da se skine odgovornost sa svih budućih generacija u čije ime je počinjen taj zločin i da se stavi tačka na to pitanje. Neusvajanjem rezolucije znači da se toleriše zločin nad Bošnjacima, znači da taj zločin ima tu svoj trofej, da je isplativ i predstavlja poziv tim nacionalistima da nastave sa tim, posebno počinioce da oni uživaju zaštitu Vojske R.Srbije i zaštitu državnog rukovodstva. Sve to za Bošnjake Sandžaka predstavlja veliku opasnost jer će svi ti zločinci i dalje u Bošnjacima posmatrati strano tijelo koje treba da se ukloni sa ovih prostora, a Bošnjaci će i u vojski i u policiji R. Srbije gledati prijeteću silu i opasnost po život i zbog činjenice da niko do sada nit je osuđen niti je kažnjen zbog zločina koji su učinili nad Bošnjacima u Sandžaku i na teritoriji Srbije za vrijeme zadnje decenije prošloga vijeka: otmice, kidnapovanja i druga stradanja.

Vidite, ovo je svečani čin, međutim ovo je kamen graničnik. Mi kao SDA Sandžaka kao parlamentarna stranka u Skupštini Srbije, kao član jedne manjinske poslaničke grupe koju čine Bošnjaci iz Sandžaka  i Albanci iz Preševske doline u Skupštini Srbije dakle na državnom nivou učestvujemo u mnogim važnim aktivnostima:

  • Prvo: Reforma političkog sistema Srbije,
  •  Drugo: Donošenje akcionog plana za Poglavlje 23 i manjinskog i opšteg državnog plana za pristupanje Evropskoj uniji,
  • Treće:Pokrenuli smo postupak za donošenje manjinskog zakona, krvnoga zakona za manjine i
  •  Četvrto:Pokrenuli smo postupak za usvajanje Rezolucije o Srebrenici. Međutim zavisno od toga da li će usvojiti ovu rezoluciju ili neće zavisi budućnost Bošnjaka. Hoće li usvajanje ove rezolucije pružiti ruku Bošnjacima i reći da Bošnjaci imaju sigurnu budućnost i srećnu perspektivu u ovoj zemlji ko i svi drugi građani ili će i dalje nastaviti ovako da izbjegavaju ovo i dalje jednostavno poruče Bošnjacima da za njih nema perspektive u Srbiji.

Iako je ovo svečani čin mi kao odgovorni ljudi moramo i danas na ovaj datum 25.godina rada kao ozbiljna stranka koja se bori da sve postigne od institucije sistema, da sve ovo jasno kažemo. I na kraju još jednom da pozovem sve mudre normalne političke lidere u Srbiji da nam se priključe da nas podrže u ovome jer postojanje tolerantnog odnosa kod dijela opozije i kod dijela vladajuće garniture koji još uvijek nemaju hrabrosti da kažu ono što misle daje nam nadu da u ovoj državi ima šanse da se uspostavi pravna država, pravna sigurnost i da se obezbijedi jedna evropska budućnost za sve građane i normalno za Bošnjake ove zemlje.

Još jednom, svim osnivačima Stranke, članovima organa Stranke, simpatizerima stranke i svim građanima Sandžaka čestitam na svim uspjesima koje smo postigli do danas za ovih 25 godina.

Pitanja novinara i odgovori tokom konferencije

Novinarska dnevnog lista Politika: Ukoliko se ne usvoji Rezolucija o genocidu u Srebrenici u Skupštini Srbije, da li to može da dovede u pitanje Vaše učešće u radu Narodne Skupštine?

Dr. Sulejman Ugljanin: Otom potom, uglavnom mi se borimo da to bude, normalno bi bilo da ako je čitav svijet usvojio rezoluciju ako je evropska unija usvojila 15.januara 2009.godine Rezoluciju, a sad 10. jula 2015.godine usvojila Rezoluciju kojom obilježava 20 godina od genocida u Srebrenici i ako se u toj rezoluciji obavezuju sve i sadašnje i buduće članice da prihvate odredbe rezolucije očekujem da će rezolucija biti usvojena i zaista, i želim da to bude i znam da kao što sam rekao da je to jedan normalan čin da se odgovornost danas onih koje je birao narod da učine jedan postupak kojim će skinuti odgovornost sa svih budućih generacija u čije ime je počinjen zločin. Ako se to ne učini danas onda će svako dijete koje se rodi na teritoriji Srbiji samim rođenjem biti saučesnik u zločinu genocida nad Bošnjacima. Očekujem razuman postupak svih najodgovornijih predstavnika države Srbije da učine taj korak i na taj način otvore perspektivu Bošnjacima da mogu da žive slobodno u zemlji gdje su nastali, gdje su autohtoni, gdje žive vijekovima.

Novinarka agencije SANA: Kako komentarišete to što udruženje Turaka u Srbiji tražilo od svojih simpatizera, članova i aktivista da se priključe formiranju nacionalne manjine Turaka u Srbiji i sad od tih istih aktivista traže da se oni odreknu svog bošnjačkog identiteta da bi pripadali turskoj nacionalnoj manjini ?

Dr Sulejman Ugljanin: Prije osnivanja SDA Sandžaka Bošnjaci su bili rastureni, stalno su bili na mobu, svim političkim strankama su pomogli i stalno ostali kratkih rukava. Ujedinjenjem i osnivanjem SDA Sandžaka Bošnjaci su postali jak politički faktor i na prvim parlamentarnim izborima i na predsjedničkim 1993.godine dobili 109,5 hiljada glasova. Nakon toga, kao što vidite, oni koji ne žele dobro Bošnjacima, vladajuće garniture, taj nacionalistički dio Srbije činio je da Bošnjake podijeli u desetak raznoraznih stranaka i umanji identitet svima i na taj način onemogući Bošnjacima da ostvare svoja prava. To je samo još jedan pokušaj da se Bošnjaci razbiju, da se Bošnjaci podijele. Mislim da je to pokušaj tih nacionalističkih, velikosrpskih snaga koji žele zlo Bošnjacima, da se bave sami sobom, a ne da se ujedine i rješavaju svoja pitanja.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP