Učitavanje sajta

Vijesti

Fašistička odluka o rehabilitaciji Draže Mihailovića je legalizacija zločina nad Bošnjacima

Fašistička odluka o rehabilitaciji Draže Mihailovića je legalizacija zločina nad Bošnjacima

Stranka demokratske akcije Sandžaka izražava najoštriji protest povodom rehabilitacije Draže Mihailovića, osnivača i vođe fašističkog Četničkog pokreta koji je odgovoran za etničko čišćenje, masovna ubistva i progonstva Bošnjačkog naroda u Sandžaku, ali i drugih žrtava svih naroda koji žive na ovim prostorima. 

Ova odluka Višeg suda u Beogradu je samo još jedan u nizu dokaza fašističke politike prema Bošnjačkom narodu i predstavlja legalizaciju svih zločina počinjenih nad Bošnjacima. 

U proteklih 100 godina četnici su u formi naoružanih jedinica u sastavu srpske policije i vojske ili uz njihovu pomoć i podršku izvršili genocid, masakre i progonstva bošnjačkog civilnog stanovništva iz Sandžaka. Zločini su vršeni u Balkanskim ratovima, Prvom svjetskom ratu, u Kraljevini Jugoslaviji između dva rata, u Drugom svetskom ratu i nakon njega.

Zločini nad Bošnjacima u Sandžaku su se dešavali u vrijeme Miloševićevog režima kojeg su činile iste stranke i pojedinci koji danas čine državni vrh Srbije.

Obzirom da do danas nije rasvijetljen nijedan genocid niti teški zločini počinjeni nad Bošnjacima, ova današnja odluka šalje još jednu jasnu prijeteću poruku da će ova država Srbija nagraditi sve one koji proganjaju, otimaju, muče i ubijaju Bošnjake. 

U tom svjetlu prijeteće poruke koje Bošnjacima redovno upućuje državni vrh Srbije, te zoupotreba državnih organa u organizovanju, izvršenju i prikrivanju zločina nad Bošnjacima i njihovim legitimnim političkim predstavnicima dale su jasan signal i jaku potporu današnjoj sramnoj odluci Višeg suda u Beogradu.

Zahtjevamo hitnu reakciju međunarodne zajednice, jer je ova odluka direktno suprotna antifašističkom i demokratskom opredjeljenju Evropske Unije kojoj kao zemlja težimo. 

Tražimo zaštitu za žrtve i potomke Bošnjaka, žrtava zločinačkog Četničkog pokreta, a nadležne organe u Srbiji pozivamo da prestanu sa falsifikovanjem istorije i ponište ovu sramnu odluku. 

Tražimo da se Bošnjaci u Srbiji zaštite i da im se hitno obezbijedi neophodna pravna sigurnost, vladavina prava i jednakost pred zakonom.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP