https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 BNV: Mediji Bošnjake predstavljaju ekstremistima - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

BNV: Mediji Bošnjake predstavljaju ekstremistima

BNV: Mediji Bošnjake predstavljaju ekstremistima

BNV: Mediji Bošnjake predstavljaju ekstremistima

Na sjednici Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća, održanoj 30. marta 2015. godine, na kojoj je uzelo učešće nekoliko nevladinih organizacija, potpisnica Sporazuma o saradnji sa konsultativno-participativnim statusom u Vijeću, između ostalog, razmatrano je i pisanje srpskih medija o učešću stranih boraca na ratištima Bliskog istoka i sjevera Afrike sa aspekta Bošnjaka Sandžaka.

Tim povodom Izvršni odbor Vijeća izdaje sljedeće

SAOPĆENJE ZA JAVNOST 

Srpski mediji vode zlonamjernu kampanju protiv Bošnjaka Sandžaka sa ciljem da onemoguće ostvarivanje njihovih nacionalnih prava u Srbiji, u procesu pridruživanja EU. U tom smislu, pokušavaju zlonamjerno da povežu Bošnjake Sandžaka sa ekstremnim zločinačkim organizacijama koje sebe nazivaju “Islamska država“.

Ponašanje ovih ekstremnih zločinačkih organizacija nema nikakvog uporišta u islamskom učenju i tradiciji.

Bošnjaci Sandžaka osuđuju upotrebu sile i nasilja za postizanje političkih ciljeva i nametanja političkih rješenja.

Bošnjaci Sandžaka su civilizovan, kulturan, odgovoran, svjestan i dobro organizovan narod, koji prava i pitanja svog položaja ostvaruje kroz institucije sistema. U tom smislu, uz Stranku demokratske akcije (SDA) Sandžaka, kao manjinsku bošnjačku stranku, i uz rad Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Bošnjaci u Srbiji pune 24 godine učestvuju u demokratskim procesima u zemlji.

Tražimo od državnih organa Srbije da poštuju izbornu volju bošnjačkog naroda i njihove legitimno izabrane predstavnike.

Zlonamjerni pokušaj srpskih medija da Bošnjake Sandžaka stave u negativan kontekst povezivanjem sa bilo kakvim ekstremističkim grupama je još jedan pokušaja da se Bošnjaci izbace iz političkog života Srbije.

Izvor: bnv.org.rs

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37