Učitavanje sajta

Vijesti

Baćićanin: Uredbu Vlade usaglasiti sa Ustavom i zakonom R. Srbije

Baćićanin: Uredbu Vlade usaglasiti sa Ustavom i zakonom R. Srbije

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije Sandžaka, Fuad Baćićanin dao je danas izjavu novinskoj agenciji Beta povodom Uredbe Vlade Republike Srbije o formiranju statistickih regiona. On je rekao da je „Sandžak jedna historijska, prirodna regija i jedna geopolitička cjelina i da je važno da svih 6 sandžačkih opština budu u okviru jednog regiona kako bi Bošnjaci lakše ostvarivali prava na informisanje, obrazovanje, kulturu, upotrebu jezika i pisma i kako bi regija Sandžak postigla brži ekonomski razvoj".

Generalni sekretar Stranke je izjavio da je napravljena greška koja će biti ispravljena "Vlada će ovu Uredbu usaglasiti sa članom 78. Ustava i članom 22. Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina u kojima jasno stoji da je zabranjeno preduzimanje mjera koje bi prouzrokovale veštačko mijenjanje nacionalnog sastava stanovništva na područjima gdje pripadnici nacionalnih manjina žive tradicionalno i u značajnom broju".


Generalni sekretar SDA Sandžaka je dodao i da je Bošnjačko nacionalno Vijeće, kao najveće predstavničko tijelo Bošnjaka u ovoj zemlji još 27. juna 2009. godine usvojilo Deklaraciju o položaju Bošnjaka u Republici Srbiji koja između ostalog podrazumjeva da svih 6 sandžačkih opština budu u sastavu jednog regiona.

"SDA Sandžaka se kao najveća politička stranka Bošnjaka, odazvala pozivu i aktivno smo učestvovali u sprovođenju ove Deklaracije, tako da bi svaka druga deklaracija bila cijepanje, a nikako Deklaracija o ujedinjenju Bošnjaka. SDA Sandžaka se svojim statutom zalaže za autonomuju vjerskih zajednica i mi ćemo to poštovati. Predstavnička tijela Bošnjaka neka se bave političkim pitanjima, a vjerske zajednice vjerskim pitanjima", rekao je Baćićanin agenciji Beta.

 

izvor: Beta, www.radiostoplus.com

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP