https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Asocijacija mladih SDA Sandžaka pozvala omladinu Sandžaka na protestnu šetnju i skup - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Asocijacija mladih SDA Sandžaka pozvala omladinu Sandžaka na protestnu šetnju i skup

Asocijacija mladih SDA Sandžaka pozvala omladinu Sandžaka na protestnu šetnju i skup

Asocijacija mladih SDA Sandžaka pozvala je na današnjoj Press konferenciji omladinu Sandžaka na protestnu šetnju i skup u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća zbog diskriminacije Bošnjaka, koji će se održati u petak 20. februara u 13 sati.

Medijima se obratio predsjednik Asocijacije mladih SDA Sandžaka Edin Gudžević.

Prenosimo vam u cjelosti govor sa današnje Press konferencije.

„Na ovom skupu mladi Sandžaka moraju pokazati svijest i hrabrost da se ovakvom odnosu države prema Bošnjacima mora stati na put i dati jasan signal da je ovakvo stanje neodrživo. Težak i neprihvatljiv položaj Bošnjaka dodatno otežava i nebriga državnih ograna da se omladini u Sandžaku obezbijede iole normalni uslovi za život.

Država nije ništa učinila na obezbjeđivanju svjetlije budućnosti generacijama Bošnjaka koje dolaze, ali ni na rješavanju zločina iz prošlosti koji su činjeni nad Bošnjacima u prethodne dve decenije. Posebno zabrinjava činjenica da već punih 6 godina nije riješen težak zločin neovlašćenog upada, oružane zasjede i pokušaja ubistva predsjednika SDA Sandžaka i bošnjačkog ministra u Vladi Republike Srbije dr. Sulejmana Ugljanina 16. i 17. januara 2009. godine.

Stanje u kome se nalazi Novi Pazar - gde je nezaposlenost preko 50 posto, gde ljudi sa fakultetskim diplomama nemaju perspektivu, u kome je privreda dovedena na rub propasti, investicija nema ni u najavi, a sigurnost u svakom pogledu opada i to je samo primjer koliko je neophodno da se mladi probude protiv svakog vida ugrožavanja njihovih prava.

Tražimo pravnu sigurnost i jednakost pred zakonom koji pripadaju Bošnjacima što mora biti minimum standarda jedne evropske države, a da omladina Sandžaka može da prosperira i svoj puni potencijal upotrijebi za dobrobit svoje zajednica u mjestu gde živi.

Skup i protestna šetnja u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća je prilika da svi zajedno dignemo glas protiv diskriminacije Bošnjaka, a državnim organima pošaljemo jasnu poruku da želimo pravnu sigurnost i jednakost pred zakonom. 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37