https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 „15. JUL: HEROJSKA PRIČA JEDNOG NARODA“ - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

„15. JUL: HEROJSKA PRIČA JEDNOG NARODA“

„15. JUL: HEROJSKA PRIČA JEDNOG NARODA“

15. jul je upisan u kalendar kao dan “herojske priče jednog naroda”.

Pre godinu dana, 15. jula, pokušaj državnog udara osujetili su obični građani Turske koji su verovali u slobodu i demokratiju.

Bila je to herojska priča jer su ljudi iz naroda rizikovali svoj život suprotstavljajući se egzistencijalnoj pretnji po svoju zemlju. Bio je to najmračniji akt terorizma u istoriji Turske Republike.

Prvu godišnjicu propalog pokušaja državnog udara od 15. jula 2016. obeležićemo izložbom fotografija u Sali Doma kulture u Novom Pazaru koja se otvara 15. jula u 19.30 časova.

Kako “jedna slika vredi hiljadu reči”, danas vam predstavljamo 43 fotogafije koje prikazuju taj gnusni čin, ali i odlučnost i odvažnost jednog naroda, kao i pobedu demokratije.

Šta se dogodilo 15. jula  2016?

U petak, 15. jula oko 10 sati uveče, teroristička organizacija FETO Fetulaha Gulena unutar Turske vojske pokušala je da izvede državni udar u Turskoj sa ciljem da zbaci demokratski izabrano rukovodstvo.

Upotrebili su vojni arsenal protiv nevinih civila koji su izašli na ulice da brane svoje demokratske institucije. Avioni F-16 oteti od strane članova terorističkog kulta bacali su bombe na Tursku narodnu skupštinu. Napadi na sve oblike demokratskih institucija odigrali su se gotovo istovremeno. Čak su pokušali i ubistvo predsednika republike i premijera.

Međutim, usledio je odgovor turskih građana koji su shvatili da je njihova demokratija u opasnosti.

Do momenta kada se predsednik Redžep Tajip Erdogan vratio na istambulski Aerodrom „Ataturk“, stotine hiljada običnih građana izlilo se na gradske ulice suprotstavljajući se naoružanim vojnicima, tenkovima i teškoj artiljeriji.

Sa naređenjem da uguše svaki pokušaj otpora, učesnici prevrata pucali su iz helikoptera na okupljenu masu civila.

TV stanice i društveni mediji proširli su vest i za svega par sati milioni Turaka ispunili su centralne ulice i trgove svojih gradova zahtevajući povlačenje vojske u kasarne.

Nakon pet sati od početka pokušaja puča tenkovi koji su poslati na ulice radi zastrašivanja naroda našli su se u okruženju masa pa su vojnici koji su pucali na nedužne civile položili oružje i predali se. Puč je propao.

Demokratiju su zaštitili obični građani koji su izašli na ulice da se suprotstave državnom udaru.

Još jednom je turska demokratija dokazala svoj kredibilitet, što je 249 turskih građana platilo životom a još preko 2000 ih je ranjeno.

Trenutak je da se setimo šta se dogodilo u Turskoj pre tačno godinu dana i da odamo poštu onima koji su dali svoj život radi bolje budućnosti naše dece.

Ambasada Republike Turske u Beogradu

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37