Učitavanje sajta

Vijesti

Imamović u posjeti Južnom Tirolu

Imamović u posjeti Južnom Tirolu

Potpredsjednik SDA Sandžaka i narodni poslanik u Skupštini Srbije Enis Imamović boravio je u studijskoj posjeti Južnom Tirolu u organizaciji Regionalne akademije za demokratiju. On je razgovarao sa predstavnicima provincija Bolzano i Trent ove autonomne pokrajine o trenutnom položaju i budućnosti sadašnjih i novih prekograničnih regija u Evropskoj uniji.

Potpredsjednik Imamović i predsjednik provincije Bolzano Dr Widman razgovarali su o eventualnim uzajamnim posjetama i potrebi razmjene iskustava iz oblasti regionalizma, ekonomskog oporavka, jačanja regiona, te mehanizmima zaštite ljudskih i manjinskih prava koje u toj oblasti imaju autonomne pokrajine u zemljama EU.

Imamović je posjetio i „Evropsku akademiju“ i tom prilikom razgovarao sa istraživačima Centra za studije o Federalizmu i Regionalizmu, Dr. Karl Koslerom i Paulinom Magdalenom Borowskom. Tema razgovora bila je eventualna saradnja na definisanju autonomije Sandžaka kao evropske prekogranične regije između Srbije i Crne Gore.

Takođe, on je obišao i ogranak Italijanske nacionalne televizije u ovoj pokrajini i upoznao se o načinu rada ove televizije, koja svoj program emituje na jezicima nacionalnih manjina.

Južni Tirol je jedna od 20 pokrajina Italije i jedna od 5 autonomnih oblasti sa specijalnim statusom, odnosno visokim stepenom autonomije.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP