https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Spriječiti bankrot Novog Pazara i zaustaviti pljačkašku privatizaciju TK Raška - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Spriječiti bankrot Novog Pazara i zaustaviti pljačkašku privatizaciju TK Raška

Spriječiti bankrot Novog Pazara i zaustaviti pljačkašku privatizaciju TK Raška

Potpredsjednik SDA Sandžaka i narodni poslanik u Skupštini Srbije Enis Imamović u danu za postavljanje poslaničkih pitanja uputio je pitanje ministru finansija, ministru pravde i ministarki državne uprave i lokalne samouprave.

Prvo pitanje se odnosilo na podatak koji još uvijek nije obelodanjen javnosti a koji se odnosi na ukupna zaduženja grada Novog Pazara. Poslanik Imamović je upoznao ministarku da je za tri mjeseca samo ukupan dug po kreditnom zaduženju porastao za dodatnih 700 miliona.

„Upozoravao sam više puta, a to činim i danas, dugovanja Grada Novog Pazara su alarmantna i prema našim podacima ona prelaze cifru od tri godišnja budžeta. Da bi se napravio toliki dug po Zakonu je moralo postojati odobrenje Vlade mora i ja pitam ko je dao dozvolu ili garancije za tolika zaduženja? “- ističe Imamović.

Drugo poslaničko pitanje upućeno je ministru pravde vezi stečajnoga postupka Tekstilnog kombinata Raška koji se sprovodi uz neviđene nezakonitosti i organizovanu prevaru i pljačku radnika ovog preduzeća.

„Novi Pazar je jedini grad u Srbiji u koji se stečajni upravnik ali i drugi funkcioneri dovode iz raznih gradova, najčesće mimo svih zakona, konkursa i kriterijuma. Novi Pazar se ubija ovakvim kriminalnim privatizacijama društvenih preduzeća, ali i reketiranjem privatnih koje sprovode razni inspektori. To mora da prestane“ – jasan je bio poslanik Imamović.

Obrazlažući poslanička pitanja Enis Imamović je istakao sledeće:

Ovo je treći ili četvrti put od početka godine kako pokušavamo da dođemo do podatka kolika su ukupna zaduženja grada NP.
U međuvremenu za tri mjeseca, samo dug po osnovi kreditnog zaduženja porastao je za dodatnih 700 miliona. Upozoravao sam vise puta, a to činim i danas, dugovanja Grada Novog Pazara su alarmantna i prema našim podacima ona prelaze cifru od tri godišnja budžeta. Da bi se napravio toliki dug po Zakonu je moralo postojati odobrenje Vlade mora, i ja pitam ko je dao dozvolu ili garancije za tolika zaduženja i na osnovu čega se uzimaju bankarski krediti i svjesno guraju grad u bankrot?

Nas uskoro očekuju lokalni izbori, vlast je počela neko šminkanje grada, međutim ovdje je pitanje da li uopšte ima smisla učestvovati u izborima i sta poslije njih?

Grad Novi Pazar pored toga sto je već odavno u bankrotu, ima i dva i po puta veću nezaposlenost od ostatka Srbije.

Drugo pitanje upućujem Ministru pravde u vezi stečajnoga postupka Tekstilnog kombinata Raška koji se sprovodi uz neviđene nezakonitosti i organizovanu prevaru i pljačku radnika ovog preduzeća.

Nama su se obratili radnici i njihovi predstavnici kako bi ukazali na brojne zloupotrebe na relaciji stečajni sudija - stečajni upravnik.
Stečajni sudija iz Privrednog suda u Kraljevu je za stečajnoga upravnika imenovala povjerenika sa područja nadležnosti Privrednog suda u Nišu čime je prekršila odredbe člana 20 Zakona o stečaju.

Isti stečajni sudija je dozvolio da se račun stečajnoga dužnika otvori otvori izvan njegovog sjedišta, pa je račun umjesto u Novom Pazaru otvoren u Nišu.

Knjigovodstvene usluge su takođe izvan Novog Pazara, tačnije ni manje ni više nego u agenciji u Aleksincu.

Gdje ta aleksinačka Agencija naplaćuje astronomske cifre za vođenje knjiga, a sve se to plaća naravno iz sredstva iz stečajne mase, da prevedem imovinom i novcem koji pripada radnicima kombinata iz Novog Pazara.

Tražim objašnjenje ko i zašto dozvoljava ove nezakonitost i zašto se na ovaj način otima novac od radnika iz Novog Pazara i rasipa sirom Srbije?

Novi Pazar je jedini grad u Srbiji u koji se stečajni upravnik ali i drugi funkcioneri dovode iz raznih gradova, najčesće mimo svih zakona, konkursa i kriterijuma.

Novi Pazar se ubija ovakvim kriminalnim privatizacijama društvenih preduzeća, ali i reketiranjem privatnih koje sprovode razni inspektori. To mora da prestane.

Dok se sa jedne strane isisava novac iz ove holding kompanije, 3000 radnika je ostalo bez posla. Od 1450 radničkih povjerilačkih zahtjeva njih 800 je odbijeno pod izgovorom da dolaze iz zavisnih preduzeća čija je imovina najprije uzeta, a potom puštena da propadnu zajedno sa njenim radnicima.

Ukoliko mi ostane vremena navešću kasnije još nekoliko primjera kako se otima od radnika TK Raške kroz mahinacije sa izdavanjem poslovnih prostora, računa za struju i td.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP