https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Ministarstvo prosvjete nastavlja sa kršenjem prava Bošnjaka - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Ministarstvo prosvjete nastavlja sa kršenjem prava Bošnjaka

Ministarstvo prosvjete nastavlja sa kršenjem prava Bošnjaka

Na danas održanoj Press konferencije SDA Sandžaka govorio je član Glavnog odbora Stranke Merfid Kamešničanin o nepotrebnim smetnjama u procesu promene naziva Osnovne škole „Selakovac“ u Novom Pazaru, koje stvara Ministarstvo prosvjete, obrazovanja i tehnološkog razvoja.

Ministarstvo do danas nije odgovorilo na zahtjev OŠ „Selakovac“ da promijeni ime u OŠ „Avdo Međedović“.

Kamešničanin je naglasio da je Osnovna škola „Selakovac“ još 8. jula 2013. godine podnijela zahtjev Ministarstvu za promjenu naziva ove škole i da je cjelokupna procedura ispoštovana, a sva potrebna dokumentacija dostavljena. On je ocjenio da Ministarstvo prosvjete definitivno koči promjenu naziva škole za koju ne postoje nikakve smetnje.

Zabrinjava što je ova Škola, koja je po uspjehu učenika najbolja u gradu, pod konstantnim pritiskom od strane Ministarstva prosvjete, iako za to ne postoje konkretni razlozi.

„Postavlja se pitanje, da li razlog za ove pritiske leži u činjenici da ova škola poštujući sve ustavne i zakonske norme sprovodi u potpunosti nastavu na Bosanskom jeziku i tako omogućuje djeci bošnjačke nacionalnosti da se školuju na svom maternjem jeziku“, zapitao je Kamešničanin.  

SDA Sandžaka traži od Ministra prosvjete da hitno riješi ovo pitanje i pozove na odgovornost one koji svjesno stopiraju promjenu naziva ove škole.

Na konferenciji se obratio i član Odbora za prosvjetu i odbornik u Skupštini Novog Pazara, profesor Nermin Dražanin, koji je istakao da je ime Avda Međedovića upisano zlatnim slovima u historiji Bošnjačke kulture.

Dražanin je rekao da ime jednog ovako znamenitog Bošnjaka, kao što je Avdo Međedović zaslužuje da nosi naziv Osnovne škole u Selakovcu.  

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37