https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Bošnjački klub u parlamentu i nakon izbora - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Bošnjački klub u parlamentu i nakon izbora

Bošnjački klub u parlamentu i nakon izbora

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka dr Sulejman Ugljanin izrazio je očekivanje da će ta stranka, koja na izbore izlazi samostalno, ujediniti sve bošnjačke glasove i da će nakon 16. marta Bošnjaci u Srbiji dobiti svoj poslanički klub u republičkoj skupštini. 

"Očekujemo da na izborima ujedinimo sve bošnjačke glasove u Sandžaku na jednoj izbornoj listi. Ove godine očekujemo da dobijemo bošnjački poslanički klub u Skupštini Srbije", rekao je Ugljanin u intervjuu agenciji Beta. 

Ugljanin je podsetio da je SDA Sandžaka razgovarala sa svim manjim bošnjačkim strankama i da je pokušala da formira bošnjački stranački blok ali da je na kraju zaključila da su te stranke otišle na liste velikih stranaka i da je zato odlučila da spreči rasipanje bošnjačkih glasova. 

Govoreći o eventualnom učešću SDA Sandžaka u budućoj Vladi, Ugljanin je rekao da je za sve manjine u interesu da budu blizu vlasti da bi lakše mogle da rešavaju svoje probleme. 

"Na osnovu nekoliko ključnih strateških poteza koje je Vlada napravila videli smo da postoji pozitivno raspoloženje prema Srpskoj naprednoj stranci, posebno kod srpskog biračkog tela, i mislimo da će oni činiti stožer buduće Vlade. Sve manjine imaju interes da budu blizu Vlade ili u Vladi kako bi na sve probleme sa kojima se susreću Bošnjaci u Sandžaku mogli da ukažu u najvišem državnom izvršnom organu", rekao je Ugljanin. 

On je, medjutim, dodao da će se o eventualnom učešću stranke na čijem je čelu u vlasti razgovarati "o tom - potom", odnosno nakon izbora. 

Govoreći o tome da li bi neslaganje sa liderom Socijaldemokratske partije Srbije Rasimom Ljajićem moglo da predstavlja prepreku učešću u budućoj Vladi, Ugljanin je rekao da" sa Ljajićem nikada nije imao sukobe", ali da su od 2000. godine do danas neki članovi  Ljajićeve stranke "činili teško oružano nasilje protiv SDA Sandžaka i gradjana". 

Prema njegovim rečima, Skupština SDA Sandžaka je zbog toga 16. februara odlučila da pokrene postupak protiv Ljajića i njegovih saradnika za "politički motivisana ubistva i oružano nasilje". 

"To se odnosi direktno na ljude imenom i prezimenom... I rejting (lideru SNS Aleksandru) Vučiću je porastao zato što je pokušao da rasvetli ubistva i politički motivisane zločine. Što bi se sada neko ljutio (zbog tog postupka)? Ako je to svuda u Srbiji poželjno, zašto bi bilo nepoželjno u Novom Pazaru? Vučić je principijelan i očekujem da će biti jednak prema svim ljudima, bez obzira na stranačku versku, nacionalnu ili neku drugu pripadnost", rekao je Ugljanin. 

Ugljanin je rekao da je SDA Sandžaka pokušala da uspostavi saradnju i sa Bošnjačkom demokratskom zajednicom Sandžaka, koja je bliska muftiji Muameru Zukorliću, ali da njeni predstavnici nisu pokazali veliku želju i interes da nastupe zajedno na izborima, već su postavljali nerealne uslove. 

"U toku razgovora i sa drugim malim strankama koje okupljaju Bošnjake, došli smo do zaključka da njima mnogo veće beneficije mogu da daju velike stranke da budu kod njih na listi, nego što mi možemo da im ponudimo. Mi im nudimo samo jedinstvo, da sprečimo rasipanje glasova, dok im velike stranke nude razne povoljnosti, posebno njihovim liderima, i pre izbora i posle izbora", rekao je on. 

Ugljanin, koji je i ministar bez portfelja, direktor Kancelarije za održzivi razvoj nedovoljno razvijenih područja i koopredsedavajući mešovitog komiteta Srbije i Turske, rekao je da turski investitori žele da ulažu u neke gradove u Srbiji, poput Leskovca, Kruševca, Doljevca, Pirota ili Beograda ali da nisu imali hrabrosti da ulažu u Novi Pazar, što je znak da tamo nema dovoljne pravne sigurnosti. 

On je dodao da su neki projekti, poput turskog finansiranja izgradnje puta od Novog Pazara do Sjenice i prema Tutinu, privremeno zaustavljeni "jer jače stranke koje imaju privatne Bošnjake na listama" nisu želele da u kampanji on bude čovek koji će na tome da prikupi poene. 

Govoreći o višegodišnjem sukobu dve islamske zajednice, Ugljanin je rekao da će naredna vlada u procesu evropskih integracija imati veliki zadatak kako da otkloni prepreke i probleme koje su ranije vlade svesno pravile. 

"Dve islamske zajednice, dva bošnjačka veća i devet bošnjačkih partija. To rade službe, to su takozvane paradržavne službe. Uzmimo primer Crne Gore - Srbi su kao narod ranije imali važnu poziciju. Nakon odvajanja Crne Gore, šta imamo danas? Srbi su podeljeni u nekoliko grupacija i političkih opcija i nemaju jednog poslanika u Skupštini Crne Gore. To je sudbina manjina", rekao je Ugljanin. 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37