https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Slike makova turskog umjetnika u Beogradu - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Slike makova turskog umjetnika u Beogradu

Slike makova turskog umjetnika u Beogradu

Slike makova turskog umjetnika u Beogradu

Predsjednik SDA Sandžaka i ministar u Vladi Srbije, dr Sulejman Ugljanin, zadužen za održivi razvoj nedovoljno nerazvijenih područja i ko-predsedavajući Mješovitog komiteta za ekonomsku saradnju između Srbije i Turske, otvorio je sinoć u galeriji Nju Moment izložbu poznatog turskog slikara Hikmeta Četinkaja.

„Koliku vrijednost imaju platna gospodina Četinkaja pokazuje to što su njegova djela na stalnoj postavci u Ratnom muzeju Kanade u Otavi, u muzeju Oskara Kokoške u Beču i što krase zidove u kabinetima predsjednika parlamenta u Ontariju i gradonačelnika Toronta, kao poklon turskog naroda,“ rekao je ministar Ugljanin.

Naziv prve Četinkajeve izložbe u Beogradu  je „Inspiracija iz Anadolije“ i svoje impresije iz tog dijela Turske, slikar je predstavio platnima sa svojim omiljenim motivom – cvijetom maka. 

Turski ambasador u Srbiji Nj.E. gospodin Mehmet Kemal Bozaj je rekao da je ova izložba „još jedan vid povezanosti naša dva naroda na svim nivoima“.

Gospodin Četinkaj je rekao da se 37 godina bavi slikarstvom,  a da već dugo cvijet maka koristi kao motiv. „Generalno značenje maka je sjećati se, ne zaboravljati, voljeti i gledati s ljubavlju“, dodao je poznati slikar.

 

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP