https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Sjenica:Uskoro počinje izgradnja termoelektrane - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Sjenica:Uskoro počinje izgradnja termoelektrane

Sjenica:Uskoro počinje izgradnja termoelektrane

Na Pešteru će uskoro početi da se gradi termoelektrana snage oko 350 megavata, u koju će država, zajedno sa strateškim partnerima iz inostranstva, uložiti više od pola milijarde evra, a posao bi moglo da dobije oko dvije hiljade radnika. Rezerve uglja na Pešteru se procenjuju na više od milijardu, a po nekim optimističkim procenama i svih pet milijardi tona.

Predsjednik opštine Sjenica i potpredsjednik SDA Sandžaka Hazbo Mujović izjavio je da bi izgradnja termoelektrane za rezultat imala zapošljavanje oko dvije hiljade žitelja Pešteri, što bi preporodilo ovaj kraj.
„Termoelektrana će se graditi najverovatnije u Štavlju. Sjenica bi, za tri godine, od ekstremno nerazvijene prešla u red srednje razvijenih opština, a u narednoj deceniji postala bi jedna od razvijenijih u Srbiji“, tvrdi Mujović.

Pešterska visoravan kao izrazito stočarski kraj, poznat po netaknutoj prirodi i mlječnim proizvodima, očuvaće netaknutu prirodu i ekološki ovo će i dalje ostati najčistiji kraj na Balkanu, uprkos gradnji termoelektrane, smatra on.

„Sjenica godišnje, u oko 4000 domaćinstava i ustanova, bez ikakvih filtera, sagori oko 40 000 tona uglja, pa nemamo nekih ozbiljnijih zagađenja atmosfere. Očekujemo da će se termoelektrana graditi po najsavremenijim evropskim standardima, imati najsavremenije sisteme za prečišćavanje i da ničim neće ugroziti prirodu Peštera“, kaže Mujović.

Ministarka energetike i zaštite životne sredine, Zorana Mihajlović, ovih dana je rekla da je ovo jedan od energetskih prioriteta Vlade Republike Srbije.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP