https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Turska i Srbija razvijaju saradnju u poljoprivredi - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Turska i Srbija razvijaju saradnju u poljoprivredi

Turska i Srbija razvijaju saradnju u poljoprivredi

Turska i Srbija razvijaju saradnju u poljoprivredi

Predsjednik SDA Sandžaka i ministar u Vladi Srbije dr. Sulejman Ugljanin sastao se u Ankari sa turskim ministrom poljoprivrede Mehmetom Mehdijem Ekerom koga je pozvao da poseti jubilarni 80. Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu.

Ministar Eker je rekao da je poslednjih godina saradnja Srbije i Turske sve bolja, ističući sporazum između dve zemlje potpisan 2011. godine kojim  je dogovorena saradnja u poljoprivredi i predviđena redovna komunikacija, tako da će naredni bilateralni sastanak biti u junu u Atini. Eker je dodao da su u 42 provincije u Turskoj  otvoreni zavodi za podršku poljoprivredi i nerazvijenim područijima i ponudio da sa Srbijom izmeni iskustva rada zavoda.

Ministar Ugljanin, koji je ispred Vlade Srbije zadužen za Kancelariju za održivi razvoj nerazvijenih područja, upoznao je Ekera sa stanjem u 46 nerazvijenih opština u Srbiji u kojima postoji velika mogućnost za razvoj poljoprivrede. 

“Srbija ima potencijal da bude agroindustrijski kompleks i poželjna turistička destinacija,” rekao je Ugljanin.

On je juče imao sastanke i sa predstavnicima turskih firmi Juksel, Ulker i Mimmak, zainteresovanim za poslove u Srbiji. Predstavnik Mimmaka je rekao da su izuzetno zainteresovani za infrastrukturne projekte u Srbiji, a da u inostranstvu inače nastupaju sa ortačkim kompanijama.

Predsjednik Ugljanin će danas na odvojenim sastancima razgovarati sa potpredsednikom turske vlade Bekirom Bozdagom, ministrom saobraćaja Binalijem Jildrimom, novim ministrom obrazovanja Nabijem Avdžijem, kao i ministrom za evrointegracije Egmenom Bagišem.

Tim susretima predsjednik Ugljanin završava  višednevnu radnu posetu Turskoj gde je imao niz sastanaka posvećenih ekonomskoj saradnji dve zemlje za koju su i domaćini i gost zaključili da ide uzlaznom linijom koja je, kako je istakao Ugljanin, dobila dodatni zamah nedavnom posetom predsednika Srbije Tomislava Nikolića Turskoj.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP