Učitavanje sajta

Vijesti

Državni sekretar Mahmutović na Drugom poljoprivrednom forumu

Državni sekretar Mahmutović na Drugom poljoprivrednom forumu

Državni sekretar Mahmutović na Drugom poljoprivrednom forumu

Drugi poljoprivredni forum „Hrana za Evropu“ u organizaciji Ekonomskog instituta i Društva agrarnih ekonomista Srbije, održan je u Subotici od 11. do 13. oktobra 2012.godine.

Forum, koji je zvanično otvorio Goran Knežević, Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, posvećen je dosadašnjim tendencijama, postojećem stanju, predstojećim izazovima, rizicima i perspektivama prilagođavanja agroprivrede Srbije u najzahtevnijoj fazi perioda pristupanja Evropskoj uniji. U radu Foruma učestvovao je i državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Senad Mahmutović sa prezentacijom u okviru panela „Osiguranje u poljoprivredi“.

U razgovoru za naš sajt tim povodom Mahmutović je istakao da je u Srbiji osigurano svega osam odsto obradivog zemljišta, odnosno tri odsto poljoprivrednih gazdinstava.

“Bićemo u intenzivnim razgovorima sa predstavnicima osiguravajućih društva kako bi kreirali svoje usluge da one budu pristupačnije na poljoprivrednom tržištu Srbije i po najpovoljnijim cenama” - kazao je državni skretar Ministarstva poljoprivrede Senad Mahmutović. On je naglasio da osiguravajuća društva u Srbiji imaju relativno široku paletu usluga, koji pružaju poljoprivrednicima mogućnost da se zaštite od mogućih rizika i finansijskih gubitaka.

Međutim, kako je dodao, samo mali procenat poljoprivrednih gazdinstava se odlučuje za njihove usluge, zbog čega je potrebno podići svest poljoprivrednih proizvođača, edukovati ih i upoznati sa svim prednostima osiguranja. Govoreći o stimulativnim merama Vlade Srbije u oblasti podrške tržištu osiguranja u poljoprivredi, Mahmutović je istakao da je procenat premije osiguranja od 40 odsto, koji se regresira u Srbiji jedan od najvećih u Evropi.

“Naravno, u saradnji sa strukovnim udruženjima poljoprivrednike treba upoznati sa stimulativnim merama Vlade i povećati svest poljoprivrednih proizvođača o nužnosti i isplativosti osiguranja useva, plodova i životinja” – zaključio Mahmutović.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP