Učitavanje sajta

Vijesti

Stav SDA Sandžaka o Aćif efendiji je nepromjenjen

Stav SDA Sandžaka o Aćif efendiji je nepromjenjen

Stav SDA Sandžaka o Aćif efendiji je nepromjenjen

Povodom širenja dezinformacija i kampanje linča koja se preko nekih medija vodi protiv bošnjačkih nacionalnih institucija i legitimnih bošnjačkih predstavnika SDA Sandžaka je izdala saopštenje za javnost u kojem kaže:

„SDA Sandžaka je ušla u Vladu Republike Srbije svesna činjenice da u osnovi Vladu čine stranke sa kojima ima suprostavljena mišljenja i stavove o mnogim pitanjima iz bliže i dalje prošlosti.

Odluka o ulasku u ovu Vladu Republike Srbije zasnova je na tekstu nacrta koalicionog sporazuma u kojem su jasno definisani zajednički ciljevi i uzajamni odnosi.

Nacionalne, vjerske i partijske razlike među članovima Vlade i dalje postoje. Niko se nije odrekao svog identiteta koji sa sobom nosi bezbroj različitosti i suprotnosti. Tolerancija u osnovi znači uvažavanje različitosti. Ovo je za sve strane dobar ispit zrelosti.

SDA Sandžaka je jedina manjinska i regionalna stranka u ovoj Vladi. Naša dva poslanička mandata nisu brojčano važna za vladajuću večinu ali kao bošnjački predstavnici imaju veliku važnost u političkom smislu obzirom na otvorena pitanja u srpsko bošnjačkim odnosima iz bliže i dalje prošlosti.

Stav SDA Sandžaka o Aćif efendiji Hadziahmetoviću, kao znamenitoj ličnosti, je poznat i nepromjenjen od samog osnivanja Stranke 1990. godine. Ovaj stav je zasnovan na jasnim i nepobitnim činjenicama i to:

- Osnivač je i predsjednik bošnjačke političke stranke Džemijet

- Narodni poslanik u Skupštini Srba Hrvata i Slovenaca 

- Narodni poslanik u Skupštini kraljevine Jugoslavije

- Načelnik sreza

- Organizator odbrane Novog Pazara od četničkih napada u toku Drugog svetskog rata

- Zaštitnik srpskog stanovništva u Novom Pazaru od odmazde Kosovskih Albanaca nakon četničkih zločina nad Albancima u Dreničkom kraju

- Streljan je odlukom komunističkog prekog suda 1945. godine sa gradonačelnikom Novog Pazara Ahmed ef. Dacom i drugim najuglednijim Bošnjacima.

- Potomci Aćifa Hadžiahmetovića su pokrenuli postupak za rehabilitaciju ove istorijske ličnosti.“

 

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP