https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Ugljanin: Manjine ne mogu biti opozicija državi - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Ugljanin: Manjine ne mogu biti opozicija državi

Ugljanin: Manjine ne mogu biti opozicija državi

Ugljanin: Manjine ne mogu biti opozicija državi

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije i lider Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je danas da manjine ne mogu biti opozicija državi, i da je potreba integracije Bošnjaka u javni život bila jedan od razloga koji su ga opredelili da uđe novu vladu. Ugljanin je, u intervjuu Tanjugu, rekao da je SDA Sandžaka, kao stranka koja je dobila najveće poverenje građana te regije, imala obavezu da obezbedi uslove da se njen glas na adekvatan način čuje u institucijama u kojima se donose važne odluke.

SDA Sandžaka će zato, prema njegovim rečima, imati i četiri državna sekretara u vladi, ali i veću zastupljenost u državnim institucijama na lokalu.

"Ja sam se odrekao toga da imam portfelj i jaču funkciju na račun veće zastupljenosti Bošnjaka u državnim institucijama u Sandžaku. Maksimalna integracija Bošnjaka, odnosno njihovo delotvorno učešće u javnom životu, bila je jedan od osnovnih uslova našeg ulaska u vladu", objasnio je Ugljanin.

SDA Sandžaka je, kako je objasnio, podržala Borisa Tadića u drugom krugu predsedničkih izbora zbog kontinuiteta saradnje, ali nije nijednog trenutka odbacivala mogućnost saradnje drugim strankama ukoliko one pokažu sluh za interese manjina, među kojima je i bošnjačka nacionalna zajednica.

Njegov utisak je da novi predsednik države i vlada imaju pozitivniji odnos prema manjinama, a sa novim koalicionom partnerima će, kako je najavio, biti potpisan i sporazum na osnovu kojeg će se pratiti dinamika realizacije projekata od interesa za bošnjačku manjinu.

Objašnjavajući zahtev da SDA Sandžaka ima četiri državna sekretara u vladi, Ugljanin je rekao da mu je, kao ministru koji će biti zadužen za održivi razvoj nedovoljno razvijenih opština, bio neophodan direktniji pristup i uvid u rad ministarstava od kojih zavisi realizacija projekata u njegovoj nadležnosti.

"Nelogično je da ja kao ministar zovem telefonom i molim šefove nečijih kabineta da omoguće da neki državni sekretar primi pet ili šest predsednika opština. Hoćemo da imamo svoje ljude kojima će jedini cilj biti da sve svoje snage ulože da otvore vrata predsednicima opština i smanje distancu između nerazvijenih opština i Vlade Srbije", rekao je Ugljanin.

Još jedan razlog koji ga je naveo da uđe u novu vladu jeste, kako je objasnio, činjenica da je u prošlom mandatu pokrenuo brojne projekte važne za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, i da je sada te poslove potrebno privesti kraju.

"Imao sam potrebu da uđem u vladu i nastavim da realizujem taj plemeniti cilj - da razvijamo nerazvijene", rekao je Ugljanin, i dodao da njegov uspeh neće zavisiti isključivo od sredstava koja će mu biti stavljena na raspolaganje, jer, kako je rekao, uzrok siromaštva nije samo u nedostatku novca, već i u neznanju, neobrazovanju, lošoj organizaciji i lošoj kadrovskoj politici.

Najugroženija populacija u Srbiji jeste, kako je upozorio, upravo milion žitelja nedovoljno razvijenih područja, i od uspeha u pomoći tim opštinama zavisiće, ne samo ekonomski položaj Srbije, već i njen put ka EU.

"Naš će uspeh zavisiti od razumevanja koje će naši koalicioni partneri pokazati za ovu temu, koja je, po mom mišljenju, ključ lošeg ekonomskog stanja Srbije. Srbija je, simbolički, sa tih 46 nerazvijenih opština kao bure sa 46 rupica, i koliko god sipate novac stalno odlazi. Ako se tih 46 rupica zatvori imaćemo stabilan budžet, a ako pokrenemo proizvodnju i vratimo život u te opštine i damo im infuziju, to bure će biti puno i moći ćemo da uzimamo sa vrha, a ne da ga samo dopunjavamo", rekao je Ugljanin.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37