Učitavanje sajta

Vijesti

Tekstilna industrija - šansa za stratešku saradnju Srbije i Turske

Tekstilna industrija - šansa za stratešku saradnju Srbije i Turske

Tekstilna industrija - šansa za stratešku saradnju Srbije i Turske

“Verujem da ovaj poslovni forum predstavlja dobru osnovu za unapređenje saradnje i učvršćivanje ekonomskih odnosa između privreda Srbije i Turske. Naš zajednički pravac kretanja je stabilnost ekonomija i uspostavljanje dugoročne saradnje“ izjavio je ministar u Vladi Republike Srbije prilikom otvaranja poslovnog foruma "Tekstilna industrija - šansa za stratešku saradnju Srbije i Turske" koja je održana danas u Privrednoj komori Srbije (PKS).

„Srbija je odlučno nastavila da sprovodi strukturne reforme, kako bi se omogućio dugoročni održivi rast privrede i povećanje životnog standarda građana. Zahvaljujući reformskim procesima i evropskim integracijama Srbija konstantno unapređuje svoj poslovni ambijent kako bi privukla što više stranih investicija. Dakle, sve mere Vlade Srbije koje namerava da sprovede u pogledu ekonomske politike biće izbalansirane i imaće pozitivan uticaj na makroekonomsku stabilnost zemlje“ rekao je ministar Ugljanin i nabrojao neke od uspešnih turskih investicija, poput tekstilne kompanije „Džinsi Istanbul“, „Boral aluminijum“, kao i o značajnoj  srpskoj investiciji u Republici Turskoj i to kompanije Boneks holding u iznosu od 10 miliona dolara u proizvodnji vatrostalnih opeka.

Turska je jedan od važnijih trgovinskih partnera Srbije i ukupna robna razmena beleži gotovo stalni rast u proteklih deset godina, ali uz deficit na srpskoj strani. U 2010. godini, na listi 156 tržišta na koja je Srbija plasirala robe i usluge, Turska je bila na 23. mestu. Tokom 2011. godine ostvaren je najveći obim razmene 588,40 miliona dolara, a srpski izvoz u Tursku dostigao je rekordnih 183,06 miliona evra što je dva puta više nego u 2010. godini. Najznačajniji vid privredne saradnje dve zemlje je robna razmena, dok je u porastu spoljnotrgovinski promet u slobodnim zonama.

PKS je domaćin delegaciji turske tekstilne industrije, a učesnicima foruma, pored ministra Ugljanina obratili su se i Ali Rize Čolak, ambasador Turske u Srbiji, Mihailo Vesović, potpredsednik PKS, Aleksandar Međedović, kopredsedavajući Poslovnog saveta Srbija- Turska, Tamer Pala, potpredsednik Odbora za tekstil pri Istanbulskoj uniji tekstilaca i proizvođača odeće (ITKIB).

Na kraju oficijalnog dela, predstavnici ITKIB-a u znak zahvalnosti, poklonili su ministru Ugljaninu sliku.

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP