Učitavanje sajta

Vijesti

Saopštenje za javnost povodom održanog GO SDA Sandžaka

Saopštenje za javnost povodom održanog GO SDA Sandžaka

Saopštenje za javnost povodom održanog GO SDA Sandžaka

U subotu 10. septembra 2011. godine u Novom Pazaru je održana sjednica Glavnog odbora Stranke Demokratske Akcije Sandžaka. Tim povodom Stranka demokratske akcije Sandžaka izdala je saopštenje za javnost u kojem se navodi sljedeće.


"Glavni odbor Stranke Demokratske Akcije Sandžaka razmatrao je ekonomsku i političku situaciju u Sandžaku, položaj Bošnjaka u Republici Srbiji i mogućnost ostvarivanja ustavom i zakonom zagarantovanih prava, pitanje nestalih, ubijenih i kidnapovanih Bošnjaka kao i odnos tužilaštva, sudstva i policije prema Bošnjacima i najvišim Bošnjačkim predstavnicima.

Razmatrajući pitanje nestalih i kidnapovanih Bošnjaka, odnos državnih organa, policije, sudstva i tužilaštva, prema Bošnjacima i najvišim bošnjačkim predstavnicima, poslanici Bošnjačke liste za evropski Sandžak će tražiti hitnu sjednicu Odbora za bezbjednost Skupštine Srbije i posebnu sjednicu Skupštine Srbije sa temom Položaj Bošnjaka u Republici Srbiji, a bošnjački ministar u Vladi Republike Srbije dr. Sulejman Ugljanin posebnu sjednicu Vlade Republike Srbije sa istom temom.

Povodom najavljene izgradnje brane u Brodarevu, Bošnjačka lista za evropski Sandžak zahtjevat će da se na osnovu projektne dokumentacije sačine makete projektovanih brana i jezera sa jasno definisanim pojasom plavljenja i utvrdi njihov uticaj na stambene, poslovne, privredne i druge javne objekte, saobraćajnice, puteve i ostale javne površine kao i da se utvrdi uticaj izgradnje brana na dalji život ljudi u Brodarevu.

Glavni odbor Stranke demokratske akcije Sandžaka uputit će poziv ministru Milanu Markoviću da na osnovu izbornih rezultata od 06. juna 2010. godine, hitno i bez odlaganja zakaže konstitutivnu sjednicu Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Novom Pazaru na koju će pozvati sve tri izborne liste i u skladu sa izbornim rezultatima konstituisati Bošnjačko nacionalno vijeće."

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP