https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 EU i Amerika da riješe status Sandžaka - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

EU i Amerika da riješe status Sandžaka

EU i Amerika da riješe status Sandžaka

Izjava Ahmedina Škrijelja generalnog sekretara Stranke na pitanja Radia Slobodna Evropa zašto se sada potežu kvalifikaciju poput “okupacije Sandžaka” i da li na ovaj način se mogu provocirati dublje podjele u Sandžaku.

„Pitanje okupacije Sandžaka otvaramo zato što rješavanje Jugoslovenske krize ulazi u završnu fazu pristupanjem zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Dejtonskim sporazumom zaustavljena je agresija Srbije i drugih susednih zemalja na Bosnu i Hercegovinu ali nije riješena Jugoslovenska kriza.

Raspadom bivše SFRJ otvoreno je pitanje Sandžaka koji je okupiran i protivno interesima i volji naroda Sandžaka 1918. godine uvršten u Kraljevinu SHS i sve druge jugoslovenske zajednice do 1991. godine kada se saspala SFRJ.

Tome je predhodila nelegalna i nelegitimna tzv „Podgorička skupština“ održana 24-29. novembra 1918. godine, bez učešća legitimnih predstavnika Sandžaka i Kraljevine Crne Gore. Na toj „skupštini“ su nosioci velikosrpske ideje izvršili aneksiju Sandžaka i međunarodno priznate Kraljevine Crne Gore.

Danas je Sandžak glavno sporno nerješeno teritorijalno pitanje na Balkanu.

Referendumom građana Sandžaka za autonomiju Sandžaka oktobra 1991. godine stvoreni su uslovi za rješavanje političkog i teritorijalnog statusa Sandžaka.

SDA Sandžaka kao parlamentarna stranka na svim nivoima od 1990. godine sa sandžačkim teritorijalnim identitetom ovim postupkom direktno zahtjeva od Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i drugih učesnika Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji da pitanje Sandžaka riješe.

Na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće 4. novembra 2018. godine ubedljivu pobjedu ostvarila je lista SAMOOPREDJELJENJE koja predstavlja legitiman i legalan stožer patriotskog saveza Sandžaka.

To obavezuje i vlasti Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Kosova kao i Evropsku uniju i Ameriku da uvaže ovu činjenicu i omoguće građanima Sandžaka da na osnovu SAMOOPREDJELJENJA načela međunarodnog prava budu aktivno uključeni u dalje dogovore o pristupanju Evropskoj uniji kao legitimna zainteresovana strana.

To su nesporne činjenice i ne mogu biti razlog podjele već će biti integrativni element oko čega će se okupiti narod Sandžaka, prvenstveno patriotske snage.“

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP