Učitavanje sajta

Vijesti

Poziv Zukorliću i Zilkiću

Poziv Zukorliću i Zilkiću

Poziv Zukorliću i Zilkiću

Ministar u Vladi Republike Srbije dr. Sulejman Ugljanin je pozvao glavnog muftiju Maumera Zukorlića i reisul-ulemu Adema Zilkića da počnu da rade na organizaciji jedinstvene Islamske zajednice.

Za Zukorlića je taj poziv, međutim, neprihvatljiv.

On je u izjavi Tanjugu izrazio spremnost za razgovore o jedinstvenoj Islamskoj zajednici sa Ugljaninom, predstavnicima Ministarstva vera i drugim, kako je rekao, organima koji su svojevremeno učestvovali u "razbijanju" Islamske zajednice.

"Pozdravljam izjavu Ugljanina o jedinstvenoj islamskoj zajednici, ali je za nas apsolutno neprihvatljiva sugestija da pregovaramo sa tom paravjerskom tvorevinom čijem nastanku je u velikoj mjeri doprineo sam Ugljanin, jer bi to značilo prihvatanje rezultata duhovne i opšte nezakonitosti i nepravde koja je proizvedena agresijom na Islamsku zajednicu", rekao je Zukorlić.

"Mi podržavamo jedinstvenu Islamsku zajednicu i sve što se oni budu dogovorili mi ćemo pozdraviti", rekao je Ugljanin, koji je i minstar bez portfelja u Vladi Srbije.

On je u izjavi Tanjugu ukazao i da je dogovor o jedinstvu osnovna vjerska i ljudska obaveza Zukorlića i Zilkića.

Zukorlić je, međutim, poručio da to ne znači da ne postoji način za razgovore o jedinstvenoj Islamskoj zajednici i izrazio spremnost za razgovore, ali samo sa autorima cijepanja Islamske zajednice, a ne sa, kako je rekao, posljedicama tog cijepanja.

Upitan da to objasni, Zukorlić je rekao da je spreman da pregovara sa Ugljaninom, predstavnicima Ministarstva vjera i drugih organa koji su u tome učestvovali.

Reagujući na raniju izjavu narodnog poslanika Esada Džudževića da se Bošnjačko nacionalno vijeće u tehničkom mandatu protivi klerikalizaciji Bošnjaka, Zukorlić je rekao da je on potpuno saglasan sa Džudževićem.

"Nije teško uočiti da je moje potenciranje na nacionalnoj dimenziji u potpunoj kontradiktornosti tvrdnje da se Bošnjaci time svode na versku skupinu, odnosno da nemaju zastupnika za nacionalnu dimenziju", rekao je Zukorlić.

Tanjugu je u kabinetu reisul-uleme Zilkića rečeno da je on na putu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Zilkić je Tanjugu rekao da je Islamska zajednica Srbije uvjek za razgovor, pa i o statusu Islamske zajednice, ali da u tim razgovorima ne mogu učestvovati političari.

 

Izvor: b92

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP