https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Nedovoljno razvijena područja - šansa za investitore - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Nedovoljno razvijena područja - šansa za investitore

Nedovoljno razvijena područja - šansa za investitore

Nedovoljno razvijena područja - šansa za investitore

Beograd - Otvarajući skup o nerazvijenim područjima u Palati Srbije, ministar dr. Sulejman Ugljanin poručio je da su nerazvijene opštine neotkriveno blago i da predstavljaju plodno tlo za domaće i strane investitore.

Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, koja se nalazi u nadležnosti ministra dr. Sulejmana Ugljanina, danas je u Palati Srbije organizovala konferenciju „Nedovoljno razvijena područja - šansa za investitore" na kojoj je predstavljena realna situacija u nedovoljno razvijenim opštinama Republike Srbije i istaknuti njihovi potencijali. Tom prilikom, javnosti je predstavljen i završni izvještaj o radu Kancelarije u 2010. godini, kao i planove za 2011. godinu, nakon čega je usledio i otvoreni dijalog između predsednika 48 nedovoljno razvijenih opština, sa visokim predstavnicima Republike Srbije i Evropske Unije.

Ovaj skup svečano je otvorio ministar Ugljanin, nakon čega su se predsjednicima opština i visokim gostima obratili predsjednik Republike Srbije, Boris Tadić, potpredsjednik Vlade Srbije Božidar Đelić i šef delegacije Evropske unije u Srbiji, Vensan Dežer. Svojim prisustvom značaj ovom skupu dali su potpredsjednik Vlade Republike Srbije, Ivica Dačić, ministari Slobodan Milosavljević i Verica Kalanović, kao i brojni predstavnici ministarstava, diplomatskog kora, razvojnih fondova, privrednih komora i medija.

Ministar dr. Sulejman Ugljanin je istakao da Kancelarija radi na realizaciji projekta, čiji je cilj ne samo ekonomski razvoj nedovoljno razvijenih opština, već cijele Srbije na njenom evropskom putu.

„Radimo na stvaranju stimulativnog ambijenta za privlačenje investicija u nerazvijena područja i naš cilj je da domaćoj i stranoj javnosti prikažemo potencijale za investiranje u 48 nedovoljno razvijenih opština" istakao je ministar Ugljanin i dodao da je Kancelarija krenula u susret rješavanju problema "koji sputavaju naš život".

„Cilj je privlačenje investicija, otvaranje novih radnih mjesta i "vraćanje života" u nerazvijene opštine, rekao je ministar Ugljanin i naglasio da će biti finansirani projekti koji će omogućiti da se uložena sredstva višestruko vrate.

Obraćajući se učesnicima skupa "Nedovoljno razvijena područja - šansa za investitore", predsednik Srbije Boris Tadić je rekao da su investicije u infrastrukturu nužan uslov za razvoj Srbije i naglasio da je potrebno završiti i modernizovati putnu i železničku infrastrukturu na koridorima koji prolaze kroz Srbiju. On je naglasio da je najveći problem sa kojim se Srbija suočava demografski problem, jer sprečava razvoj i uspostavlja nove bezbjednosne izazove. "Mi smo zemlja sa najstarijom populacijom i nemamo ravnomjernu demografsku politiku kao posljedicu neravnomernog razvoja", zaključio je predsednik Tadić.

Planom budžeta za 2011. godinu predviđeno je povećanje novčanih transfera za lokalne samouprave za 28 odsto, rekao je na skupu potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.Namera je da iznos tranfera za 48 nedovoljno razvijenih opština bude približan iznosu koji je bio 2008. godine, rekao je potptredsednik Đelić i dodao da očekuje da će poslanici Skupštine Srbije do kraja godine usvojiti taj predlog, što bi bilo veoma značajno i za razvoj nedovoljno razvijenih područja.

Šef Delegacije Evropske unije Vensan Dežer je rekao da Srbija različitim finansijskim i fiskalnim podsticajima privlači investitore. Pozivam vas na oprez jer takvi podsticaji imaju vremensko ograničenje i kada prestanu podsticaji investitori će se povući, upozorio je Dežer. On je rekao da investitori traže političku stabilnost, postojanje socijalnog dijaloga, pristup resursima i trećim tržištima i obrazovanu radnu snagu.
Dežer je rekao da je u proteklih 10 godina EU Srbiji dala donacije u visini od dve milijarde evra, a evroposke finansijske institucije kredite od oko 3,5 milijardi evra. Sve to pokazuje da verujemo u budućnost Srbije unutar EU, poručio je Dežer.

Ministar Ugljanin najavio je da će država u 2011. godini, osim finasiranja projektne dokumentacije, početi da finansira i same projekte. "Nastojimo da poboljšamo kvalitet projekata i da suzbijemo formalne greške koje se javljaju pri apliciranju za projekte", objasnio je Ugljanin i poručio da će država podržavati samo one projekte koji će proizvesti domino efekat u održivom razvoju.

U okviru konferencije Kancelarija za održivi razvoj javnosti je premijerno predstavila i dva promotivna projekta: informativni vodiči za investitore „Nedovoljno razvijena područja - šansa za investitore" i TV serijal „Druga strana Srbije" koji prikazuje realno stanje u najnerazvijenijim opštinama Srbije, prirodne resurse i mogućnosti razvoja.

Izvor: Kornrp