Učitavanje sajta

Vijesti

Ministar dr. Sulejman Ugljanin za dnevni list Politika - "Bošnjaci treba da se ujedine u širu ...

Ministar dr. Sulejman Ugljanin za dnevni list Politika -

Ministar dr. Sulejman Ugljanin za dnevni list Politika - "Bošnjaci treba da se ujedine u širu koaliciju" 02/12/2010

Iako još nema zvaničnih reakcija na prijedlog dr. Sulejmana Ugljanina da bošnjačke partije na sledeće parlamentarne izbore izađu sa jedinstvenom listom, ministar bez portfelja u Vladi Srbije i predsjednik SDA smatra da bi se time stvorili uslovi za brži ekonomski razvoj Sandžaka.

„Pozvao sam sve bošnjačke političke partije da se ujedine na način kako su to uradile ključne mađarske partije koje danas predstavljaju vrlo značajan činilac u republičkom parlamentu", objašnjava lider Bošnjačke liste za evropski Sandžak i dodaje:

-Postoje praktični razlozi da bošnjačke partije bliže sarađuju, a možda i naprave širu koaliciju. Kapacitet takve koalicije bio bi mnogo veći, a naravno i uticaj u vladi i drugim institucijama. Na ovaj način bi se i mnoge nesuglasice između bošnjačkih političkih opcija umanjile, a dobili bismo jedan novi kvalitet u predstavljanju naših interesa u Beogradu.


Prilikom posjete Borisa Tadića Novom Pazaru, dočekali ste ga zajedno sa Rasimom Ljajićem. Da li je to zajedničko pojavljivanje samo deo protokola ili znači korak bliže jedinstvu?

Ministar Rasim Ljajić i ja smo dvojica kolega koji imaju dobru saradnju ne samo na sednicama vlade, već i na terenu. Interes nam je da zajednički radimo u korist svih naših građana, da obezbedimo političku i ekonomsku stabilnost u cilju realizacije krupnih infrastrukturnih projekata i ukupnog ekonomskog razvoja. Sandžak je multietnička regija i ulažem veliku energiju da se usklade interesi i Bošnjaka i Srba, to radim i u Sandžaku i u Beogradu.


Mnogi su i vama i Rasimu Ljajiću prigovarali da ste odlaskom za Beograd zaboravili Sandžak i stvorili prazan prostor za formiranje novih stranaka?

Bošnjačka lista za evropski Sandžak sa svoja dva poslanika bila je ključni faktor za formiranje demokratske skupštinske većine i proevropske Vlade Republike Srbije. Ja sam ministar na osnovu izbornih rezultata. Naziv i program za koji su glasali sandžački Bošnjaci predstavljaju našu platformu za učešće u vladi. Samo aktivnim učešćem u vladi možemo Bošnjacima u Srbiji omogućiti da ostvaruju prava garantovana Ustavom i zakonom, kao i drugim obavezujućim međunarodnim aktima.

Učešćem u vladi RS možemo na najefikasniji način rešiti sve nagomilane probleme Bošnjaka Sandžaka i tako otkloniti postojeće objektivne prepreke za ulazak Srbije u EU, kao što su pitanja nestalih, nerasvijetljena ubistva i masovne otmice sandžačkih Bošnjaka u periodu 1991-1999. godine, kao i pitanje stvaranja uslova za povratak prognanih Bošnjaka sa područja Priboja u istom periodu.


Muftija Muamer Zukorlić sa odobravanjem gleda na vaše pozive na jedinstvo, ali traži i od vas i od Ljajića da se „vratite", kako on kaže, izvornim interesima Bošnjaka i Sandžaka, odnosno da prestanete da zastupate interese Beograda i da ne rušite „stubove opstanka Bošnjaka", Islamsku zajednicu, Internacionalni univerzitet, BNV?

Kao što sam rekao, mi moramo da radimo u interesu naroda i da stvorimo povoljnu klimu za privlačenje investicija. Postojanje dvije islamske zajednice predstavlja veliki problem, i naš je stav da Islamska zajednica treba da bude jedinstvena. Jedinstvena Islamska zajednica je interes svih Bošnjaka, kao i ostalih muslimana u Srbiji. Mi se trudimo da stvorimo povoljnu klimu za bošnjačko nacionalno jedinstvo, počev od formiranja BNV u kome će učestvovati sve tri izborne volje, uz zajednički nastup svih Bošnjaka na idućim parlamentarnim izborima. To je naš cilj koji proizlazi iz težnje svih Bošnjaka koji žive u Srbiji.


Kako ocjenjujete nivo ostvarivanja nacionalnih prava Bošnjaka u Srbiji?

Ostvarivanje prava Bošnjaka u Srbiji još je na prilično niskom nivou. Nažalost, u određenim segmentima našeg društva, uključujući neke državne organe, ne postoji ni minimum želje da se to promijeni. U praksi su poznati mnogi slučajevi grubog kršenja osnovnih ljudskih prava, uključujući i najteža krivična djela počinjena nad Bošnjacima. Do dana današnjeg i pored mog insistiranja na rješavanju pomenutih slučajeva ništa nije učinjeno, što kod Bošnjaka u Srbiji budi nepovjerenje u državne organe i stvara uslove za pojavu tzv. mesija, koji bi to da reše vaninstitucionalno i po kratkom postupku.


Hoće li konačno biti formiran novi nacionalni savjet Bošnjaka?

Nosioci lista treba da sjednu i da se dogovore oko formiranja nacionalnog vijeća, jer je to vitalni interes Bošnjaka u ovoj zemlji. U vijeću moraju biti zastupljene sve tri izborne volje, što bi potvrdilo da je bošnjačko nacionalno jedinstvo moguće.


Zašto ponovo podsećate na referendum iz 1991. godine kada su se Bošnjaci izjašnjavali o potpunoj političkoj i teritorijalnoj autonomiji Sandžaka?

Kada postavljate takvo pitanje morate imati u vidu okolnosti u kojima se to dešavalo. Taj period je bio strašan i bolje da ga se ne sjećamo. To je bio period organizovanog državnog terora tadašnjeg Miloševićevog režima kada su počinjeni stravični zločini nad Bošnjacima Sandžaka koji ni do dan-danas nisu procesuirani. U vrijeme održavanja referenduma bošnjačke porodice u Srbiji nisu imale miran san. Sa ove istorijske distance možemo da kažemo da su ove navedene okolnosti odredile održavanje tog referenduma. Ciljevi i program SDA Sandžaka bili su i ostali isti, samo su se okolnosti promijenile. Ne razumijem šta podrazumevate pod tim „vraćanje na stare pozicije"?


Da li se plašite da ćete ostati bez ministarskog položaja ako dođe do rekonstrukcije Vlade? Da li bi Cvetkovićev kabinet mogao da računa onda i dalje na podršku poslanika SDA?

Sve što bude u interesu građana Sandžaka i države spreman sam da podržim.

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP