https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Prvo zasjedanje Zajedničkog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Turske - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Prvo zasjedanje Zajedničkog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Turske

Prvo zasjedanje Zajedničkog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Turske

Prvo zasjedanje Zajedničkog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Turske

Na prvom zasedanju Zajedničkog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Turske, koje je počelo u Beogradu, razmatraće se mogućnosti saradnje u oblastima trgovine, industrije, infrastrukture, energetike, poljoprivrede i turizma.

Ministar u Vladi Srbije Dr. Sulejman Ugljanin i turski ministar rada i socijalne politike Omer Dinčer, kao dvojica predsjedavajućih , predvode delegacije dve zemlje na prvom zasedanju Zajedničkog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Turske, koje se 23. i 24. septembra održava u Palati Srbije.

Cilj zasedanja je analiza aktuelnih pitanja bilateralnih trgovinskih i ekonomskih odnosa, kao i identifikovanje zajedničkih aktivnosti radi unapređenja ekonomske saradnje u narednom periodu.

Posebno će biti analizirane mogućnosti razvoja buduće saradnje u oblastima trgovine, industrije i investicija, infrastrukture i energetike, poljoprivrede i turizma.

Kako je istakao Dr. Sulejman Ugljanin, "cilj ovog susreta je da stvorimo preduslove za ekonomski razvoj i želimo da vidimo šta zajedno možemo da učinimo".

"Dinčer, kao ministar rada, ima budžet ministarstva koliko iznose dva budžeta Republike Srbije i mi očekujemo pomoć", naglasio je Ugljanin.

Ministar Ugljanin je takođe govorio i o privatizaciji "Jat"-a, te da se prvi konkretni rezultati s tim u vezi mogu očekivati već za dva mjeseca.

"Imamo dobre reference, objekte, stručnjake za održavanje aviona i pilote", izjavio je novinarima Ugljanin na sednici Srpsko-turskog poslovnog saveta, podsećajući da strategija Vlade Srbije predviđa da se iz "Jata" uzme sve što je zdravo i da to bude ulog Srbije u novu kompaniju.

On je ocenio da je "Turkiš erlajns" najperspektivnija avio-kompanija u svetu, jer povećava broj aviona i letova, dok ih sve druge smanjuju.

Turski avio-prevoznik je pre više od tri meseca počeo da radi sa "Montenegro erlajnzom" na liniji Istanbul-Podgorica, sa letovima jednom nedeljno, ali su bili prepunjeni pa su prešli na tri i pet letova, rekao je Ugljanin.

On je dodao da su turski investitori, pored "Jata", veoma zainteresovani i za ulaganje u "Fabriku stakla Pančevo".

Dinčer je, pre dolaska u Beograd, bio gost Dr. Sulejmana Ugljanina u Novom Pazaru i Tutinu.

Ministri su u sredu zajedno prošetali centrom Novog Pazara, posle čega je Dinčeru predstavljena buduća Regionalna razvojna zona u opštini Tutin.

Ministar Dinčer je u Beogradu podsjetio da su Ankara i Beograd do sada potpisale i sporazume o ekonomskoj saradnji, ulaganju u infrastrukturu i ukidanju viza između Srbije i Turske.

Naveo je da je trgovinska razmena između dve zemlje opala 2009. godine zbog svetske ekonomske krize, da je ove godine porasla za 40 odsto, kao i da se veruje da će do kraja 2010. iznositi 450 miliona dolara.

Turska je kroz svoju agenciju za saradnju i razvoj TIKA-u ostvarila 15 projekata u Srbiji, od čega je osam realizovano u Sandžaku, rekao je Dinčer.


Predstavnici Industrijske komore Istanbula, koje je predvodio potpredsednik Fikret Tanriverdije, obišli su danas Jabalanički i Pčinjski okrug i razgovarali sa privrednicima o mogućnostima investiranja i drugim oblicima saradnje.

Ovo je prva zvanična poseta turskih privrednika posle stupanja na snagu trgovinskog sporazuma između Srbije i Turske.

Industrijska komora Istanbula ima oko 15.000 članova, a pored uspostavljanja većeg stepena međusobne trgovinske razmene, turski privrednici zainteresovani su i za izmeštanje svojih proizvodnih kapaciteta na jug Srbije.

"Cilj posete je da se istanbulski privrednici upoznaju sa potencijalima ovog dela Srbije i da u zavisnosti od industrijske grane koju predstavljaju procene isplativost izmeštanja proizvodnje u Srbiju", objasnio je Tanriverdi.

Predsednik Privredne komore Leskovca Goran Jović podsetio je da su konatkti sa turskim privrednicima uspostavljeni još prošle godine, a da se sada razgovara o konkretnijim vidovima saradnje.

U sklopu posete Jablaničkom i Pčinjskom okrugu, turski privrednici obišli su kompanije Simpo i Jumko, a najviše interesovanja pokazali su za saradnju u oblasti tekstilne, građevinske i poljoprivredno-prehrambene industrije.

Postojeća trgovinska razmena u prvih sedam meseci iznosi oko 3.6 miliona dolara, s tim što je izvoz iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga u turske regije 367 000, dok je uvoz 3,2 miliona dolara.

 

Izvori: rts, agencije, sda.rs portal

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37